Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για παροχές με ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς η σκληρή στάση των δανειστών στα ζητήματα των οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες διαμορφώνει εντελώς διαφορετικά δεδομένα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες ευνοϊκού προεκλογικού κλίματος για την ίδια, απευθυνόμενη σε 10.000.000 άμεσα ενδιαφερομένους, οι οποίοι είναι οφειλέτες, συνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι γενικά, δανειολήπτες, δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία διαπιστώνουν καθυστερήσεις, πολλά ερωτηματικά και μπόλικη… απάτη από την πλευρά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά παρεμβάσεων και παροχών με στόχο να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα στην κάλπη, αλλά, την ίδια στιγμή, όλα όσα έχει υποσχεθεί βρίσκονται στον αέρα.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως τις εκλογές, ώστε κάποιες παροχές να επιδράσουν θετικά στο εκλογικό σώμα, αλλά οι αρνητικές παρενέργειες να φανούν αργότερα όταν στη διακυβέρνηση της χώρας θα βρίσκονται… άλλοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες πολιτών που… άλλα περίμεναν και άλλα θα δουν είναι οι εξής:

1. Οφειλέτες

Επί μήνες η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους οφειλέτες της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων σχετικά με τις 120 δόσεις. Άφηνε μάλιστα να εννοηθεί ως… σίγουρο, ότι στη ρύθμιση θα μπουν και τα μικρά ποσά. Ωστόσο, έρχονται οι δανειστές για να ξεκαθαρίσουν ότι οι μόνες ρυθμίσεις σε επίπεδο 120 δόσεων είναι αυτές που αφορούν χρέη άνω των 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κάτω από 10.000 ευρώ χρωστούν 3.750.000 φορολογούμενοι, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει… διανοηθεί να φέρει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν αυτό μάλιστα έρθει και είναι πέρα από τις προδιαγραφές που θέτουν οι δανειστές, τότε θα πρόκειται ξεκάθαρα για κίνηση ρήξης.

2. Αφορολόγητο όριο και νέος κατώτατος μισθός

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου το 2020 θα επηρεάσει τουλάχιστον 2.000.000 μισθωτούς και θα οδηγήσει σε απώλεια επιπλέον 660 ευρώ ετησίως για όποιον είναι σήμερα αφορολόγητος. Ακόμη και όσοι θα δουν φέτος τις αποδοχές τους να αυξάνονται βάσει του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, θα διαπιστώσουν του χρόνου πως, ό,τι πήραν, θα το επιστρέψουν!

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Τουλάχιστον οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν παραπάνω εισφορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις οφειλές τους, τις οποίες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και της στασιμότητας στην οικονομία.

4. Συνταξιούχοι

Τα αναδρομικά για τα δώρα και τις περικοπές των προηγούμενων ετών αποτελούν θέμα αιχμής και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 9,4 δισ. ευρώ. Προφανώς ένα τέτοιο ποσό κρίνεται ως άκρως απαγορευτικό με βάση τη σημερινή δημοσιονομική εικόνα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες μόνο και μόνο για να κρατάει το θέμα… ζεστό και να «τσιμπήσει» όσες περισσότερες ψήφους μπορεί. Ωστόσο, πάνω από 2.000.000 δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητούν δικαίωση.

5. Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

Η προσωπική διαφορά για 1.400.000 συνταξιούχους παραμένει εν ισχύ και απλά δόθηκε αναβολή ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να περικοπεί εν μέρει ή εν συνόλω, εφόσον τα δημοσιονομικά της χώρας δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς κατέστη εφικτή λόγω επίτευξης των στόχων του Προϋπολογισμού, οι οποίοι, σε σημαντικό βαθμό περνούν μέσα από τις εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών. Επιπλέον, η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έστω και προσωρινά για το 2019 έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους συνταξιούχους στην κατάθεση αγωγών για ασφαλιστική εξίσωση με τους παλαιούς συνταξιούχους (προ του νόμου Κατρούγκαλου).

6. «Κόκκινοι» δανειολήπτες

Περίπου 500.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες περίμεναν με αγωνία μια ουσιαστική συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, το μορατόριουμ ισχύει έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούν ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο «θα κλείνει το μάτι» στους «μπαταχτσήδες». Συνεπώς, όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και περίμεναν να περάσει η ρύθμιση της κυβέρνησης, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα και, ως εκ τούτου, πρέπει να προσγειωθούν ανώμαλα. Στην έκθεση της ΕΕ αναφέρεται ρητά ότι οι μόνοι που πρέπει να προστατευτούν στη βάση συγκεκριμένων και αυστηρών κριτηρίων είναι όσοι βρίσκονται πραγματικά σε κατάσταση ανάγκης. Επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη ότι, με τον νέο νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, στόχος είναι και πάλι η προστασία των κακοπληρωτών.

7. Προστατευόμενοι από τον νόμο Κατσέλη

Το θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας αγγίζει σχεδόν 200.000 δανειολήπτες που είχαν υπαχθεί ή είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Τόσο η ΕΕ και το ΔΝ, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM ξεκαθάρισαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι εκτός του πλαισίου της μεταμνημονιακής συμφωνίας και στο EuroWorking Group της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να αποκαλυφθεί εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις. Προς το παρόν, οι τράπεζες θα αναλάβουν τον ρόλο του dealer για τα 100.000 ακίνητα που πρέπει να βγουν στο «σφυρί» έως το τέλος του 2021.

8. Δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου

Τουλάχιστον 300.000 οικογένειες θα λάβουν την επιδότηση ενοικίου, η οποία, ωστόσο, είναι μόνο για τη φετινή χρονιά. Η κυβέρνηση θα… κλείσει το μάτι στους δικαιούχους ότι, αν δεν εκλεγεί, τότε το συγκεκριμένο επίδομα θα κοπεί από τον… επόμενο. Για τη συγκεκριμένη δράση θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο τον φετινό προϋπολογισμό, ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι είναι μέτρο… μόνιμου χαρακτήρα εφόσον επανεκλεγεί. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι και το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές, εκτός και αν η κυβέρνηση επιλέξει τη ρήξη.

9. Δημόσιοι υπάλληλοι με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Διά νόμου η σημερινή κυβέρνηση έχει καταργήσει το ανθυγιεινό, αλλά έχει υποσχεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα το κόψει! Ουσιαστικά, δόθηκε μια παράταση έως το τέλος του έτους για το συγκεκριμένο επίδομα, με στόχο να αποκομίσει όσο γίνεται περισσότερα εκλογικά οφέλη και να… φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση την κατάργηση του.

10. Ασφαλισμένοι χωρίς τα απαιτούμενα ένσημα

Με νόμο της σημερινής κυβέρνησης, από την 1η Μαρτίου όποιος δεν έχει 75 ένσημα (από 50 που ήταν πριν), τότε θα μένει ανασφάλιστος και συνεπώς δεν θα έχει νοσοκομειακή περίθαλψη! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα βρεθούν στον… αέρα, καθώς, λόγω μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων, δεν θα δικαιούνται ούτε τα στοιχειώδη για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πηγή

 
Top