Με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Με καταμετρημένο το 83,33% των ψήφων, το PSOE (123) και το Unidas Podemos (42) διαθέτουν συνολικά 165 βουλευτές και χρειάζονται ακόμη 11 από άλλα μικρότερα κόμματα για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στη Βουλή.

«Το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς, που συγκεντρώνει συνολικά 146 έδρες», γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς: Λαϊκό Κόμμα 65, Πολίτες 57 και Vox 24.

Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές, με 67 βουλευτές. Η κατάρρευση είναι θεαματική. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Η κατάρρευση πραγματοποιείται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι «Πολίτες» προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία, σύμφωνα με το 63% των ψήφων.

Πηγή

 
Top