Πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα...







751 ευρώ από τα 568 ευρώ που είναι σήμερα.



Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπεγράφη στις 26 Μαρτίου μεταξύ της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ λήγει σήμερα.



Η «μετενέργειά» της λήγει στις 31 Μαρτίου 2015 και, άρα, μέχρι τότε πρέπει να υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ, προκειμένου να ισχύουν οι όροι της τρέχουσας (π.χ. 13ος -14ος μισθός, τριετίες, επίδομα τέκνων). Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός από την 1/1/2017 θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση, ενώ από το Φεβρουάριο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τότε Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον κ. Παπαδήμο μείωσε κατά 22% των κατώτατο μισθό.



Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή της, με την πρόσκληση θέτει εκ νέου μεταξύ άλλων αναλυτικά:



• Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 € και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57€ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών.

• Την καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της ΕΓΣΣΕ.

• Την άμεση ισχύ από 1/1/2015 της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ ως είχε.

• Την επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ.

• Την ενσωμάτωση της πρόσφατης Συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις ,την ανταπεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.



Η ΓΣΕΕ τονίζει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν προβλέψει τις δραματικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από τη μείωση των κατώτατων μισθών και του επιπέδου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων. Το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί στον τότε Πρωθυπουργό το Φεβρουάριο του 2012 με κοινή επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας η Συνομοσπονδία θέτει ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων.







 
Top