Αν δεν θες να επιβαρύνεις και να επιβραδύνεις το μεταβολισμό σου, αυτές τις γιορτινές μέρες, με αποτέλεσμα... οι θερμίδες που καταναλώνεις να «βάζουν πλώρη» για την κοιλίτσα και τα μπουτάκια σου, τότε καλό θα είναι ξέρεις τομυστικό!



Δίαιτα-γυμναστική και γιορτές είναι ένας δύσκολος συνδυασμός. Οι περισσότερες από εμάς κάναμε δίαιτα προ Χριστουγέννων για να καταναλώσουμε με λιγότερες τύψεις τα λουκούλλεια γιορτινά γεύματα και σκοπεύουμε να γυρίσουμε στο γυμναστήριο μετά το πέρας της Πρωτοχρονιάς. Πώς επηρεάζεται όμως ο μεταβολισμός μας αυτή τη περίοδο; Αν θες να κρατήσεις το μεταβολισμό σου ενεργό ώστε να καίει τις θερμίδες των μελομακάρονων, της γαλοπούλας και της βασιλόπιτας,αυτά είναι τα καλύτερα μυστικά tips για να το πετύχεις:



1. Εν αρχή ήν…το πρωινό: Είναι εξαιρετικά σημαντικό μαζί με σένα να ξυπνάει και ο οργανισμός σου και συγνώμη που θα στο πω αλλά ένας σκέτος καφές δεν φτάνει. Τώρα τις γιορτές, που έχεις λίγο παραπάνω χρόνο, δεν έχεις καμία δικαιολογία. Φτιάξε ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες πρωινό και πες «καλημέρα»΄στον οργανισμό σου με τον καλύτερο τρόπο.



2.Μη μένεις νηστική: Για να κρατήσεις τον μεταβολισμό σου ενεργό θυμήσου να τρως ανά 3-5 ώρες μικρά γεύματα που όμως δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Σιγουρέψου πως τρως τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα και 2 υγιεινά σνακ των 250 θερμίδων(τα οποία δεν πρέπει να παραλήψεις).



3.Κάνε έξυπνες στρατηγικές αλλαγές στη διατροφή σου: Φρόντισε κάθε γεύμα σου να περιέχειπρωτεΐνη καθώς ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη ώρα και ενέργεια (η οποία μεταφράζεται σε καύση θερμίδων, αλλά και μεγαλύτερο σε διάρκεια αίσθημα κορεσμού) για να αφομοιώσει την πρωτεΐνη, παρά για τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ενώ παράλληλα βοηθά στο χτίσιμο μυϊκού ιστού.Περιόρισε τη ζάχαρη γιατί επιβραδύνει το μεταβολισμό αλλά και το αλάτιπου προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Αντίθετα πες «ναι» στακαυτερά και τα μπαχαρικά, καθώς η καψαϊκίνη που περιέχουν αυξάνει η θερμογένεση, άρα και το μεταβολισμό, βοηθώντας σε να κάψεις 76 παραπάνω θερμίδες καθημερινά.



4.Tea (and coffee) time: Πες «ναι» στο πράσινο τσάι και τον καφέ και φρόντισε να πίνεις μέχρι 3 φλιτζανια την ημέρα (αποφεύγοντας όμως ζάχαρες, κρέμες και λοιπές παχυντικές προσθήκες). Όπως μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς, έτσι αυξάνει και το μεταβολισμό. Πολύ πιο σημαντικά οφέλη αναφέρονται πια στην καφεΐνη που περιέχει το πράσινο τσάι λόγω τωναντιοξειδωτικών του ικανοτήτων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται να αυξάνει τη λιπόλυση κατά 17% και το βασικό μεταβολισμό κατά 4% (περίπου 78 θερμίδες).



5. Work it girl! Μπορεί το γυμναστήριο να είναι κλειστό για τις γιορτές, όμως αυτό δε σημαίνει πως εσύ πρέπει να επαναπαυτείς. Για να μπορέσεις να κρατήσεις το μεταβολισμό σου ενεργό, ώστε να καίει θερμίδες όλη μέρα-κάθε μέρα, θυμήσου πως δεν χρειάζεσαι παρά λίγα… στρατηγικά λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα, την οποία όμως μπορείς να κάνεις στην άνεση του σαλονιού σου! Να θυμάσαι πως το μυστικό σε αυτές τις ασκήσεις είναι η διαλειμματική γυμναστική (intervals ) που σημαίνει λίγα λεπτά έντονα σε διάρκεια. Για 1 λεπτό εκτέλεσε την άσκηση που κάνεις σε γρήγορο ρυθμό, όποια κι αν είναι αυτή. Στη συνέχεια χαλάρωσε για 2 και επανέλαβε. Μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα «απογειώσεις» τις καύσεις λίπους στον οργανισμό σου, αλλά παράλληλα θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, έτσι ώστε να συνεχίσεις να καις ακόμη και μετά τη προπόνηση.



Πηγή

 
Top