Ένα φάρμακο για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη πήρε το «πράσινο φως» για να... χρησιμοποιείται νωρίτερα στη μάχη για την καταπολέμηση της ασθένειας, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου και την ανάγκη για χημειοθεραπεία.



Η φαρμακευτική αυτή ουσία (enzalutamide) παρατείνει τη ζωή τουλάχιστον κατά 5 μήνες στους άντρες που δεν έχουν άλλη θεραπευτική επιλογή –μερικοί ασθενείς έζησαν 18 ή και παραπάνω μήνες.



Προς το παρόν χορηγείται σε άντρες, ο οργανισμός των οποίων έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε ορμονικές θεραπείες ή σε χημειοθεραπείες.



Νέα στοιχεία δείχνουν, ότι όταν χορηγηθεί νωρίτερα στην πορεία της νόσου, μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χημειοθεραπεία και τις δυσάρεστες επιπτώσεις αυτής για σχεδόν 17 μήνες.



Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το φάρμακο αυτό μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της ασθένειας ή και θανάτου κατά πάνω από τρία τέταρτα, σε σχέση με μια «εικονική» θεραπεία.



Οι γιατροί ελπίζουν, ότι η ουσία αυτή –που ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο Ην. Βασίλειο- θα βοηθήσει στη μετατροπή του καρκίνου του προστάτη από μια θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια ασθένεια, συνδυάζοντας νέους και παλαιούς παράγοντες για την επίτευξη μακρύτερης επιβίωσης.

 
Top