Ερευνητές από την Καλιφόρνια κατέδειξαν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορεί να... «ανακληθεί» και να αποκατασταθεί, μια επαναστατική ανακάλυψη που γεννά ελπίδες για τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για δεκαετίες, οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες, πίστευαν ότι οι αποθηκευμένες μνήμες βρίσκονται στις συνάψεις – τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ή των νευρώνων – οι οποίες καταστρέφονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη του UCLA παρέχει στοιχεία που αντικρούουν τα ιδέα ότι η μακροχρόνια μνήμη αποθηκεύεται σε συνάψεις. «Το νευρικό σύστημα φαίνεται να αναγεννά τις χαμένες συναπτικές συνδέσεις. Αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις συναπτικές συνδέσεις, η μνήμη επανέρχεται. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι δυνατό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Γκλάνζμαν.
Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των ατόμων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ασθένεια είναι γνωστό ότι καταστρέφει τις συνάψεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναμνήσεις καταστρέφονται. «Εφ 'όσον οι νευρώνες είναι ακόμα ζωντανοί, η μνήμη θα είναι ακόμα εκεί, που σημαίνει ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τις χαμένες μνήμες στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ», είπε ο Δρ. Γκλέιζμαν. «Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, οι νευρώνες πεθαίνουν, και πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι οι μνήμες δεν μπορούν να ανακτηθούν», όπως προσέθεσε.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που ονομάζεται Aplysia για να καταλάβουν την διαδικασία εκμάθησης και μνήμης του ζώου. Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στα αντανακλαστικά απόσυρσης του ζώου καθώς και στις αισθητηριακούς και κινητικούς νευρώνες που τα παρήγαγαν. Οι ερευνητές επαύξησαν τα αντανακλαστικά απόσυρσης του σαλιγκαριού πραγματοποιώντας αρκετά ήπια ηλεκτροσόκ στην ουρά του. Το σοκ οδήγησε στην έκλυση της ορμόνης σεροτονίνης προς το κεντρικό νευρικό σύστημα του σαλιγκαριού. Στην συνέχεια διέγραψαν την μνήμη και επανέλαβαν το πείραμα. Εκεί διαπίστωσαν ότι η μνήμη που είχε διαγραφεί , επέστρεψε, γεγονός που σημαίνει ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χάθηκαν είχαν προφανώς αποκατασταθεί.