Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι της γρίπης...



Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών για τον εμβολιασμό και τον μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης που καταγράφηκαν πέρυσι (145 νεκροί) μόλις δύο στους δέκα Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο φέτος.



Το οξύμωρο είναι πως ούτε οι γιατροί φαίνεται πως δίνουν την πρέπουσα σημασία στο εμβόλιο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αφού το 55% εξ' αυτών δεν το έχει κάνει. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους δέκα γιατρούς έχει και αρνητική άποψη για τον τακτικό εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης.



Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η σχετική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ που διεξήχθη την περίοδο 12-23 Δεκεμβρίου σε δείγμα 2.028 πολιτών, 1.077 γιατρών και 766 φαρμακοποιών, μόλις το 22,2% των πολιτών έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης φέτος. Από όσους δεν εμβολιάστηκαν το 50,4% αναφέρει ότι "δεν έχει πειστεί" και το 9,4% ότι δεν γνώριζε καν πως συστήνεται ο εμβολιασμός.



Επίσης:



-το 69,5% δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ

-το 15,8% δήλωσε ότι εμβολιάζεται κάθε χρόνο

το 33,2% έχει αρνητική άποψη για τον εμβολιασμό

-το 27,3% των γιατρών δεν έχει κάνει ποτέ το εμβόλιο της γρίπης

-το12,4% των γιατρών συστήνει το εμβόλιο μόνο στους υπερήλικες

-το 92,3% των φαρμακοποιών δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων

-το 33% των φαρμακοποιών έκανε το εμβόλιο

-το 95,9% των φαρμακοποιών έχει θετική άποψη για τον εμβολιασμό



Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είμαστε προ των πυλών της περιόδου έξαρσης της γρίπης και ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά κρούσματα της νόσου με ειδαγωγή στην εντατική και δύο θάνατοι.

 
Top