Το αλκοόλ μας χαλαρώνει και μας κάνει πιο ομιλητικούς. Επηρεάζει όμως τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλο. Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα, επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο...



















Η αντίληψη, η κρίση και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές. Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται, ωστόσο, να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.







Αφού πρώτα περάσει στο αίμα, το αλκοόλ φθάνει στη συνέχεια στο ήπαρ. Το ήπαρ έχει την αποστολή να αποβάλλει από το σώμα δηλητηριώδεις ουσίες, στις οποίες ανήκει και η αλκοόλη. Ένα μέρος της, ωστόσο, δεν καθαρίζεται από το συκώτι και φθάνει σε άλλα όργανα του σώματος. Στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κίρρωση του ήπατος. Όταν το συκώτι αποσυνθέτει την αλκοόλη, δημιουργούνται τοξικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρά του. Προκαλεί μεταβολές σε όργανα όπως το πάγκρεας, το μυϊκό σύστημα και τα κόκκαλα. Το αλκοόλ είναι σε θέση να επιδεινώσει περισσότερες από 200 ασθένειες ή ακόμα και να τις προκαλέσει.







Οι επιστήμονες διαπιστώνουν στην κατανάλωση αλκοόλ, μόνο μία καλή πλευρά: επιδρά θετικά στην αρτηριοσκλήρωση. Αν είσαστε λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατρέχετε κίνδυνο για έμφραγμα ή περάσατε έμφραγμα, τότε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ θα σας κάνει καλό.







Αν ένας άντρας και μια γυναίκα του ιδίου ύψους και βάρους καταναλώσουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα μεθύσει ταχύτερα. Αυτό οφείλεται στο ότι το γυναικείο σώμα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε το αλκοόλ διαλύεται σε λιγότερα υγρά στο αίμα. Επιπλέον, τα γυναικεία ηπατικά κύτταρα παράγουν μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο αλκοολική διυδρογενάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, με συνέπεια το οινόπνευμα να παραμένει περισσότερο στο αίμα.







Για αυτούς τους λόγους, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις αισθήσεις τους και μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις ήπιες μορφές διαταραχής της μνήμης όταν πίνουν πολύ. Επίσης οι επιπτώσεις της μέθης είναι πιο έντονες στις γυναίκες. Επειδή το αλκοόλ συσσωρεύεται στο αίμα των γυναικών σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν παρεπόμενα της μέθης (λ.χ. στομαχικά ενοχλήματα, ενοχλητική δίψα, πονοκέφαλο).







πηγή: iatronet.gr




 
Top