Το ξέρουμε...







Είναι μία κίνηση που την κάνεις ασυνείδητα. Και δεν μιλάμε μόνο για τις στιγμές που σε τρώει ένα σημείο και το ξύνεις ή όταν πειράζεις ένα σπυράκι, αλλά για μία κίνηση που συνοδεύει ακόμα και ενστικτώδεις συναισθηματικές εκφράσεις, όπως όταν βάζεις τα χέρια σου γύρω από το στόμα σου στις περιπτώσεις που εκπλήσσεσαι ή όταν τα ακουμπάς στα μάγουλά σου τις στιγμές που βαριέσαι.











Μπορεί να το κάνεις ακόμα κι αυτή την στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Τι κακό υπάρχει λοιπόν στο να βάζεις τα χέρια σου στο πρόσωπό σου; Όχι ένα, πολλά.











1. Εξαπλώνεις μικρόβιαΤα δάχτυλά μας έρχονται καθημερινά σε επαφή με απειράσιθμα αντικείμενα. Αρκεί να σκεφτείς ότι το πρώτο πράγμα που πιθανώς αγγίζεις με το που ξυπνάς δεν είναι καν αυτός που κοιμάται δίπλα σου, αλλά το κινητό σου (είτε για να κλείσεις το ξυπνητήρι, είτε για να κάνεις scroll down στο Facebook). Και μετά έρχονται και τα άλλα παιδιά.











Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα χρήματα, τα χερούλια στο λεωφορείο ή το μετρό, τα οποία είναι εξ’ ολοκλήρου καλυμμένα από μικρόβια. Με το να αγγίζεις το πρόσωπό σου αφού τα έχεις αγγίξει και πριν τα απολυμάνεις τα χέρια σου, είναι σαν να απλώνεις ένα μίγμα από ιούς και μικρόβια στην πρόσωπό σου.











2. Μπορεί να χειροτερέψει την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματαΑγγίζοντας τα σπυράκια σου, εξαπλώνεις το προπιονοβακτηρίδιο ακμής, ένα από τα βασικά βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στους πόρους φράζοντάς τους. Συγχρόνως επιδεινώνει δερματολογικά προβλήματα, όπως την ψωρίαση και το έκζεμα.











3. Μπορεί να προκαλέσει σακούλες κάτω από τα μάτιαΔεν είναι μόνο οι λίγες ώρες που έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να μοιάζεις με πάντα. Το να τρίβεις τα μάτια σου μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο σπάσιμο των αγγείων. Σε αυτό το σημείο η επιδερμίδα μας είναι αρκετά λεπτή και τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται από την επιφάνεια του δέρματος είναι πιο εύθραυστα. Και σπάνε. Και με το που συμβεί αυτό πες “αντίο” στη φρέσκια όψη και “καλημέρα” στις μωβ μαύρες σακούλες.











4. Καταστρέφει το μακιγιάζ σουΑν έχεις παρατηρήσει ότι το μακιγιάζ σου δυσκολεύεται να μείνει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους. Όσο ακριβά κι αν πληρώσεις το κονσίλερ, το μέικ απ ή το ρουζ, αν συνηθίζεις να ακουμπάς τα χέρια σου στο πρόσωπό σου, καλύτερα να μην βάφεσαι καθόλου. Θα γλιτώνεις και χρόνο.











Stop right nowΤο να απωλέσεις μία τόσο ασυναίσθητη συνήθεια μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Να πως.











1. Όσο αποστειρωμένο κι αν ακουστεί αυτό, μερικά υγρά απολυμαντικά μαντιλάκια ή κάποιο αντιβακτηριαδιακό τζελ καλό είναι να υπάρχουν στην τσάντα ή το γραφείο σου και, φυσικά, να χρησιμοποιούνται αν θέλεις οπωσδήποτε να αγγίξεις το πρόσωπό σου.











2. Ζήτα από τους φίλους/ τους συμφοιτητές/ τους συναδέλφους σου να σε σταματάνε κάθε φορά που σε βλέπουν να πιάνεις το πρόσωπό σου. Και κάνε το ίδιο για εκείνους!











3. Κράτα το κινητό σου καθαρό



Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα το 92% των κινητών έχει βακτήρια στην επιφάνεια του, 16% των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των κωλοβακτηρίδιων. Γι΄ αυτό φρόντιζε να περνάς συχνά την επιφάνεια του κινητού σου με ένα βαμβάκι το οποίο έχεις μουσκέψει με οινόπνευμα ή με υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια.




 
Top