Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η έννοια του κουρδικού ζητήματος έχει χάσει το κύρος της στην Τουρκία.




Όταν είπα, ότι δεν υπάρχει πλέον κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, πολλοί προσπάθησαν να σύρουν το θέμα αλλού, που είναι πέρα από το σκοπό μας.



Μετά την αναγνώριση από το κράτος της ύπαρξης του προβλήματος, έχει χάσει την έννοιά του», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των τοπικών διοικητών (περιφερειαρχών), που συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, σε προάστιο της Άγκυρας.



«Η Τουρκία δεν έχει πλέον κουρδικό ζήτημα. Μάλλον, τα αδέλφια μας οι Κούρδοι έχουν προβλήματα», τόνισε.



Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι θα ήταν άδικο να παρουσιάζεται η έννοια του κουρδικού ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο.



«Συζητάμε συνεχώς για το ίδιο πράγμα, σαν να μην υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα», φώναξε, «αυτή είναι μια προσπάθεια για διαίρεση της χώρας, είναι μια πραγματική διάκριση».



Ο πρόεδρος προέβαλε τη άποψη ότι αυτό το κράτος έχει ενοποιηθεί σε ένα έθνος με όλα τα στοιχεία του. «Η χώρα μας έχει 36 διαφορετικά στοιχεία, όχι μόνο τους Κούρδους. Έχουμε συνδυάσει όλους αυτούς κάτω από ενιαία στέγη και είπαμε ότι είμαστε υπέρ ενός έθνους, μιας σημαίας, μιας μητέρας και ενός κράτους», είπε προς τους περιφερειάρχες.



Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Τουρκίας, έχει πραγματικά ξεκινήσει υπό την ευθύνη του: «Έχω το δικαίωμα να αρθρώσω λέξη, γιατί είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε και έχει σημειώσει πρόοδο υπό την ευθύνη μου», είπε.



Ο πρόεδρος, επίσης, επέκρινε τον αρχηγό του κύριου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας σε δήλωσή του για αυτόν : «Εσείς, είστε μόνοι, αλλά εμείς είμαστε εκατομμύρια», όπως είπε στη διάρκεια της ομιλίας του στη γιορτή Νεβρούζ στην Κωνσταντινούπολη.



«Αυτοί είναι φτωχοί άνδρες. Είμαι στην πραγματικότητα ο ηγέτης ολόκληρου του έθνους. Γνωρίστε τη θέση σας για να γνωρίσετε τον εαυτό σας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να αναφέρει το όνομα του ηγέτη των Κούρδων.






Ο συμπρόεδρος του (φιλοκουρδικού) Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος- HDP, Selahattin Demirtaş (φωτό), κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσβλέπει να γίνει «μονάρχης»-«Σουλτάνος», που θα αποφασίζει μόνος για κάθε ζήτημα στη χώρα.



«Είστε ένας άνθρωπος μόνος και θα παραμείνετε μόνος. Εμείς είμαστε εκατομμύρια, εσύ ένας», είπε ο Ντερμιτάς στο (κουρδικό) πλήθος που γέμισε την πλατεία Kazlıçeşme στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσει το Νεβρούζ.



Πηγή

 
Top