Στις κρίσιμες επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, καταγράφεται αύξηση της δυναμικής της ακροδεξιάς, παράλληλα με κατάρρευση των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos. Ποια τα κόμματα που φαίνεται να υπερισχύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, αυξάνεται η δυναμική της ακροδεξιάς, ενώ καταρρέουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα πρώτο κόμμα προβλέπεται να είναι η Νέα Δημοκρατία και στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η αποκλειστική έρευνα -σε σχεδόν 26.000 άτομα, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ– είναι η πρώτη του είδους της ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Όπως σημειώνει το Euronews, παρά τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ipsos προβλέπει μικρή αλλαγή μόνο στην τύχη των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ, ενώ αποτυπώνει ότι οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση των νομοθετημάτων.

Ωστόσο, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ.

Οι φιλοευρωπαίοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και στους Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ’ ελάχιστο ποσοστό από τη σημερινή τους θέση, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR θα βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η υπεροχή του ΕΛΚ και τα καλά νέα για τη Φον ντερ Λάιεν
Ένα από τα πρώτα βασικά καθήκοντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι να εγκρίνει το πρόσωπο που θα αναλάβει κατά τη νέα θητεία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα σηματοδοτούν καλά νέα για την τωρινή πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η ομάδα του ΕΛΚ φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 177 από τους 720 ευρωβουλευτές.

Στη συνέχεια, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται με την υποστήριξη δύο άλλων μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και είτε των Πρασίνων είτε των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς
Με 30 επιπλέον έδρες που προβλέπονται μεταξύ ID και ECR, η ακροδεξιά θα έχει άνοδο, αλλά αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη σε χώρες που συχνά θεωρούνται οι πιο ένθερμες φιλοευρωπαϊκές.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει 10 επιπλέον έδρες και να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Ο Geert Wilders -ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023 στην Ολλανδία- θα καταλάβει εννέα.

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες. Το κόμμα AfD της Γερμανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Οι Πράσινοι χάνουν
Μια άλλη πιθανή αλλαγή θα μπορούσε να αφορά την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, καθώς το μπλοκ επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα των Πρασίνων πρόκειται να χάσει 17 ευρωβουλευτές, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία -ενώ η θέση του ΕΛΚ έχει πρόσφατα σκληρύνει κατά των πράσινων πολιτικών της ΕΕ.

Η Ipsos διεξήγαγε τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα σε 25.916 άτομα σε 18 χώρες, μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αυτά σταθμίστηκαν εκ νέου για να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα και συμπληρώθηκαν με έρευνα για τα υπόλοιπα, μικρότερα εννέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Top