Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στη Γερμανία η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για βομβαρδισμό στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας επικρατεί πραγματικός πανικός μετά και το τρομολαγνικό δημοσίευμα της Bild περί επικείμενης ρωσικής επίθεσης.
Κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες έστω και στο επίπεδο σχεδιασμού πιθανώς να προκαλέσουν σοβαρά ρωσικά αντίποινα και επιτίθενται στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Ρωσική πλευρά εκτιμά ότι μάλλον ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και ίσως να μην τις ελέγχει λόγω μακροχρόνιας νατοϊκής διάβρωσης.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία το Σάββατο (2/3/2024) δήλωσε πως θα ξεκαθαρίσει αμέσως την κατάσταση με την καταγραφή της συνομιλίας των στρατιωτικών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, αναφέρει το DPA.
Ο Scholz υποσχέθηκε άμεση έρευνα μετά τη ρωσική δημοσίευση μιας ηχογραφημένης συζήτησης για υποστήριξη στην Ουκρανία από αξιωματικούς της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης ότι αυτό το περιστατικό διερευνάται «πολύ προσεκτικά, εντατικά και γρήγορα».

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει την υποκλοπή
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρώτο κανάλι ARD ότι υπήρξαν υποκλοπές συνομιλιών αξιωματικών του γερμανικού στρατού, ανέφερε η τηλεοπτική πύλη ειδήσεων Tagesschau.
«Εκτιμούμε ότι μια συνομιλία έχει υποκλαπεί στον τομέα της Luftwaffe (Γερμανική Πολεμική Αεροπορία).
Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή μεταγραμμένη έκδοση που διανεμήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η διαρροή της συνομιλίας
Την Παρασκευή 1 Μαρτίου η Ρωσίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού RT, Margarita Simonyan αποκαλύπτει τη συνομιλία υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών, οι οποίοι φέρονται να μιλούν για μια επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας κατά τρόπο που θα αποφευχθούν οι όποιες συνέπειες για το Βερολίνο.
Βάσει των στοιχείων αυτών, η συνομιλία έγινε στις 19 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων και ασκήσεων της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Bundeswehr, Frank Graefe, στον επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ingo Gerhartz και σε δύο ακόμα αξιωματικούς του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Bundeswehr.

Επίθεση Taurus από Rafale
Οι Γερμανοί αξιωματικοί φέρεται να συζητούν πως είναι δυνατή η μεταφορά στην Ουκρανία 100 πυραύλων Taurus, σε δύο παρτίδες των 50 και αναφέρονται στο σενάριο να πληγεί η γέφυρα.
«Η γέφυρα είναι δύσκολο να χτυπηθεί στα ανατολικά.
Είναι ένας αρκετά μικρός στόχος, αλλά οι Taurus μπορούν να το κάνουν.
Μπορούν να χτυπηθούν και αποθήκες πυρομαχικών» φέρεται να λέει ένας εκ των Γερμανών αξιωματούχων, με τον Gerhartz να συμφωνεί ότι οι πύραυλοι Taurus μπορεί να φέρει ένα επιτυχημένο πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας, εάν χρησιμοποιηθεί ένα μαχητικό Rafale».


Βοήθεια από Βρετανία
Οι Γερμανοί προτείνουν να χωριστεί η επιχείρηση σε στάδια και να στραφούν για βοήθεια στους Βρετανούς για την οργάνωση της επιχείρησης.
«Θα ήθελα να πω κάτι ακόμα για την καταστροφή της γέφυρας.
Μελετήσαμε εντατικά αυτό το θέμα και, δυστυχώς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η γέφυρα, λόγω του μεγέθους της, μοιάζει με διάδρομο προσγείωσης.
Επομένως, μπορεί να μην απαιτεί 10 ή και 20 βλήματα» επισημαίνει ένας από τους Γερμανούς αξιωματικούς.

Μην … εμπλακούμε

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, οι Γερμανοί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επιτεθούν στη γέφυρα, αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία δεν θα αποδειχθεί ότι έχει εμπλοκή σε αυτήν.
Μια από τις επιλογές που εξετάζουν είναι να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς για αυτό.

Ύστερα από 8 μήνες
Όσον αφορά την πιθανή μεταφορά των Taurus στην Ουκρανία, οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν οκτώ μήνες μετά την παράδοση τους.
Αναφέρεται πως η Bundeswehr θα μπορεί να προμηθεύσει έως και εκατό πυραύλους Taurus, με τους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι η αποστολή αυτών των πυραύλων «δεν θα αλλάξει την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

T-Online: Η Γερμανία ελέγχει πιθανή υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ Γερμανών αξιωματικών

Η γερμανική αντικατασκοπεία ελέγχει πιθανή υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ Γερμανών αξιωματικών σχετικά με την πιθανή χρήση πυραύλων Taurus στη Γέφυρα της Κριμαίας, αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη T-Online , επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
«Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας (BAMAD) έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει η πύλη στην απάντηση της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την υποτιθέμενη ηχογράφηση συνομιλίας μεταξύ του γερμανικού στρατού για επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας.

Welt: Η Bundeswehr θεωρεί αυθεντική την ηχογράφηση της συνομιλίας των αξιωματικών για την επίθεση στη Ρωσία
Η ηχογράφηση συνομιλίας υψηλόβαθμων αξιωματικών του γερμανικού στρατού για την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας θεωρείται αυθεντική, αναφέρει το γερμανικό έντυπο Welt.
Νωρίτερα , η εφημερίδα Bild έγραψε ότι πολλά σημεία από την ηχογράφηση της συνομιλίας που κυκλοφόρησε προηγουμένως δείχνουν την αυθεντικότητά της.
«Η ηχογράφηση δόθηκε επίσης στην Bundeswehr και αρκετοί στρατιώτες σε συνομιλία με τη Welt δήλωσαν ότι είναι αυθεντική».
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την υποτιθέμενη ηχογράφηση συνομιλίας μεταξύ του γερμανικού στρατού για επίθεση με πυραύλους Taurus στη Γέφυρα της Κριμαίας.

Lavrov: Συνταρακτική αποκάλυψη η γερμανική εμπλοκή στην Κριμαία – Κόντρα Scholz με γερμανικές ένοπλες δυνάμεις
Ως συνταρακτική αποκάλυψη χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov τη διαρροή συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών σχετικά με τα σχέδια επίθεσης στη Γέφυρα της Κριμαίας με πιθανή χρήση πυραύλων Taurus.
«Είμαστε μάρτυρες των γεγονότων που ήρθαν στο φως σχετικά με την αντιπαράθεση του Scholz με την Bundeswehr (Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), σχετικά με κάποια κακόβουλα σχέδια του στρατού τα οποία έγιναν εμφανή λόγω της δημοσίευσης αυτού του ηχητικού.
Πρόκειται για μια αυτοαποκάλυψη που ουρλιάζει », είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά το διπλωματικό forum της Αττάλειας
Όσον αφορά τη σημασία της, αυτή η στρατιωτική αποκάλυψη είναι συγκρίσιμη με την προηγούμενη αποκάλυψη από ευρωπαίους ηγέτες ότι κανείς δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Minsk πρόσθεσε o Lavrov.

Σφοδρή ρωσική αντίδραση
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη Ρωσία.
Αν και το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως δεν έχει στην κατοχή του αυτές τις πληροφορίες, ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Δούμας, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα συζητήσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση και θα ζητήσουν από το γερμανικό Κοινοβούλιο να διεξάγει έρευνα για το θέμα και να δώσει εξηγήσεις.
«Η ηχογράφηση της συνομιλίας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα υποχρεώνει τη γερμανική ηγεσία να δώσει εξηγήσει» είπε ο Volodin, ο οποίος διερωτήθηκε για το εάν οι λόγω Γερμανοί αξιωματικοί θα τιμωρηθούν ή όχι
«Έχουν γνώση οι βουλευτές της Bundestag, αντιλαμβάνεται ο καγκελάριος Scholz ότι «αυτές οι ενέργειες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αμοιβαία χτυπήματα;» διερωτάται ο Volodin.
Από την πλευρά του ο Andrey Kartapolov, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας είπε ότι αυτές οι τοποθετήσεις δεν ενισχύουν τη σταθερότητα και την ηρεμία, αλλά προκαλούν κλιμάκωση της έντασης.
«Είναι κοινό μυστικό ότι αξιωματικοί και στρατιωτικοί από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Kartapolov.

Zakharova: Η Γερμανία να δώσει άμεσα εξηγήσεις
Η Ρωσία ζητά με τον πιο έντονο τρόπο εξηγήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για τη συνομιλία των Γερμανών ανώτατων αξιωματικών επί σχεδιαζόμενου πυραυλικού χτυπήματος στη Γέφυρα της Κριμαίας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova ζήτησε πειστικές απαντήσεις άμεσα.
«Η Ρωσία απαιτεί εξηγήσεις από τη Γερμανία.
Το επίσημο Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να τις παράσχει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Zakharova.

Rasmussen (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Απελπισμένη η Δύση – Θα ήταν πράξη πολέμου μία γερμανική συμμετοχή σε χτύπημα στη Ρωσία
«Η ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση δείχνει την απελπισία της Δύσης» σύμφωνα με τον Earl Rasmussen, ειδικό επί των στρατιωτικών θεμάτων και απόστρατο αντισυνταγματάρχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Αυτό υποδεικνύεται από την έκταση των συζητήσεων, τον σχεδιασμό, τη χρήση πιθανών όπλων μεγάλης εμβέλειας, την προσπάθεια να...νίψουν τας χείρας τους, στοχεύοντας ουσιαστικά πολιτικές υποδομές», είπε ο Rasmussen στο Sputnik.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Κριμαία δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Rasmussen.
"Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι δολιοφθορές στη Γέφυρα της Κριμαίας στο παρελθόν, νομίζω ότι είχαν εμπλοκή της Δύσης όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υποστήριξη επίσης.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη.
Νομίζω ότι η BND είναι αρκετά κοντά σε ό,τι αφορά τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, συνεργαζόμενη με την MI6 και την υποστήριξη.
Η CIA επίσης, αλλά είναι ανησυχητικό», υπογράμμισε ο Rasmussen.
Εάν η πλοκή που συζητήθηκε από τους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν αυτή που εφαρμόστηκε τελικά, θα ήταν μια «πράξη πολέμου», σύμφωνα με τον ειδικό.
«Σίγουρα είναι μια πράξη πολέμου», είπε.
«Ακριβώς όπως ο αγωγός Nord Stream ήταν πραγματικά μια πράξη πολέμου.
Και όμως το άφησαν να συμβεί και χωρίς απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γερμανία στάθηκε συγκεκριμένα εκεί ακριβώς δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και ήταν σαν να έλεγε... "εντάξει"».
www.bankingnews.gr
 
Top