Της Ιωάννας Υψηλάντη
Τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα του πολέμου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, άρχισαν να... κάνουν την εμφάνιση τους. Χώρες που ανησυχούν για τη μετατροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος  σε όπλο υποταγής, έχουν ανακοινώσει σχέδια για να αποσύρουν τον χρυσό και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία από τις ΗΠΑ, μετά από τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας.
Τουλάχιστον ένας γερουσιαστής απαίτησε από την FED να ενημερωθεί, για  το πόσος ξένος χρυσός έφυγε, από τις ακτές των  Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Invesco που διεξήχθη το 2023, ένα  "σημαντικό ποσοστό" των κεντρικών τραπεζών εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας ανώνυμος εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στην Invesco ότι η χώρα του, αθόρυβα, επανεισήγαγε τον χρυσό της, από το Λονδίνο και περίπου το 68% των ερωτηθέντων Τραπεζών δήλωσε ότι κρατούν τα αποθέματα τους σε χρυσό, εντός των ορίων της χώρας τους - σε σύγκριση με το 50% το 2020.
Επιπλέον, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τραπεζική κρίση έχει ήδη αρχίσει, στις ΗΠΑ και θα επιφέρει ισχυρό χτύπημα, καθώς το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη, στα όρια του.
Η χώρα είναι όμηρος της οικονομικής της πολιτικής. Από τους θορυβώδεις δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι την ακτή της Καλιφόρνιας, ο ιστός του οικονομικού τοπίου της Αμερικής διασπάται μπροστά στα μάτια μας. Η κάποτε ισχυρή υποστήριξη του τραπεζικού τομέα τρέμει τώρα υπό το βάρος της αβεβαιότητας, τα βασικά τους στοιχεία αποδυναμώνονται από την ανελέητη ασάφεια των οικονομικών αναταραχών.
Αλλά και η Ευρωζώνη καταρρέει με πάταγο.
Η βιομηχανική της παραγωγή σημείωσε μόνο μέσα σε ένα μήνα το αρνητικό ποσοστό του -3,2% και σε ετήσια βάση -6,7%.
Η κατάρρευση είναι μεγάλη και διπλάσια απ΄όση προϋπολόγιζαν.
Κυρώσεις και χρηματοδότηση πολέμου είναι οι βασικές αιτίες.

 
Top