Με φόντο της ευρωεκλογές –και με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο- οδηγούνται σε κλιμάκωση οι εχθροπραξίες στην Κουμουνδούρου και στα πέριξ…

Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα ακόμη και οι δημόσιες αντιδικίες σχετικά με την διαχείριση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά τα «αναγνωριστικά πυρά» στο πλαίσιο ενός πολέμου που μόλις τώρα ξεκίνησε για τα καλά.

To ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των νυν και των πρώην δεν αφορά μόνο την επικράτηση στους υπάρχοντες μηχανισμούς αλλά έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την «επόμενη ημέρα» στην κεντροαριστερά.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι οι δρόμοι μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη έχουν χωρίσει οριστικά. Κι αυτό εξηγεί πολλές από τις κινήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες στην πολιτική και κομματική σκακιέρα.

Πολλοί είχαν την απορία επί παραδείγματι γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε αυτού του τύπου τη ρήξη με τον διάδοχό του παραμονές του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε όντως λάθος ανάγνωση των συσχετισμών και υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του ή είχε κάτι άλλο στο μυαλό του;

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε μια ιδιαίτερη έφεση στους τακτικισμούς. Και πάντοτε ήθελε -όσο κι αν δεν το έδειχνε προς τα έξω- να έχει το περιθώριο για δύο «γραμμές» σε όλα τα θέματα. Ακόμη και εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους.

«Εάν δεν μας βγει το ένα, θα ακολουθήσουμε το άλλο…» έλεγε και ο ίδιος σε έμπιστους συνομιλητές του, επιδεικνύοντας μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση ρεαλισμού ή κατ’ άλλους κυνισμού. Είναι αυτό που καθιερώθηκε να αποκαλείται –- ακόμη και …διεθνώς- ως «κωλοτούμπα» με κορυφαία εκείνη μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015.

Οπαδός αυτής της σχολής λοιπόν ο κ. Τσίπρας, δοκίμασε τη μία γραμμή, στηρίζοντας ένα σχέδιο εκ των έσω ανατροπής του κ. Κασσελάκη, στο πρόσφατο συνέδριο. Κι από τη στιγμή που αυτό δεν «βγήκε», ενεργοποιήθηκε η άλλη γραμμή…

Ο κύβος ερρίφθη, όπως αναφέρουν ειδικότερα, άνθρωποι που παραμένουν στο στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού. Κι η βασική εκτίμηση που κάνουν συνδέεται με τα αποτελέσματα των επερχόμενων ευρωεκλογών τα οποία αναμένεται να είναι –ανεξάρτητα από την φθορά και την αμφισβήτηση της κυβέρνησης της ΝΔ- απογοητευτικά για τα σημερινά σχήματα της κεντροαριστεράς. Χωρίς να αποδίδεται ιδιαίτερα σημασία στη σειρά κατάταξής τους.

Για τον κ. Τσίπρα λοιπόν η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα ανοίξει έναν νέο κύκλο που θα υπερβαίνει το σημερινό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ. Έτσι ήδη δρομολογεί τις κινήσεις και τις επαφές του ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά να γίνει κάτι «νέο».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και όσα είπε στο συνέδριο της «Καθημερινής»…
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top