Σε ελεύθερη πτώση οδηγούνται τα ποσοστά της ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών φέρνοντας προ αδιεξόδου και κρίσιμων διλημμάτων τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος διαπιστώνει ότι ο όλος χειρισμός αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών και ειδικά σε σχέση με τον Κ. Καραμανλή εξελίσσεται σε πραγματικό Βατερλό του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Ήδη οι εσωτερικές ενημερώσεις που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι η καθοδική τάση θα συνεχιστεί και κατά το προσεχές κρίσιμο δίμηνο έως την αναμέτρηση του Ιουνίου, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να αναζητήσει εναγωνίως τρόπους και αποφάσεις για να μπει φρένο στη συνεχιζόμενη βουτιά.

Ακόμη και η παλαιότερη συνταγή της επιδοματικής πολιτικής και των οικονομικών παροχών, συχνά με τη μορφή “αντιδώρων” προς διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού, φαίνεται ωστόσο ότι έχει εξαντλήσει την αποδοτικότητά της. Γι' αυτό και επί παραδείγματι η πολυδιαφημιζόμενη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Απρίλιο δεν προκαλεί τις εντυπώσεις του παρελθόντος και δεν αρκεί για να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα που γίνεται ολοένα και πιο βαρύ για την ΝΔ εντελώς ανεξάρτητα πια από την αντιπολίτευση.

Μοιραίο πρόσωπο σε αυτή τη συγκυρία αναδεικνύεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών ο οποίος έχει μετατραπεί πλέον σε πραγματικό βαρίδι όχι μόνο για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και για ολόκληρη την κυβερνητική παράταξη απειλώντας να την συμπαρασύρει κυριολεκτικά στο βυθό. Κυριολεκτικά με τρόμο παρακολουθούν μέχρι στιγμής τα γαλάζια ποσοστά να πέφτουν κάτω από το φράγμα του 30% που δεν είναι μόνο ψυχολογικό αλλά έχει και ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προοιωνίζεται την (πρόωρη) απαρχή της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και για την ένταση της λαϊκής οργής εν όψει του τριημέρου της εθνικής επετείου και των παρελάσεων, ύστερα και από τις μπογιές που πέταξαν στο ΠΑΜΑΚ κατά του Κ. Αγοραστού αλλά και το αίτημα συγγενών θυμάτων να μην εμφανιστεί στους επισήμους η βουλευτής της ΝΔ στα Τρίκαλα, Κατερίνα Παπακώστα.

Έως τώρα, από το κυβερνητικό κέντρο δινόταν γραμμή, σε όλα τα επίπεδα, για την πλήρη κάλυψη του Κ. Καραμανλή. Αυτό επισφραγίστηκε και με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που τον προστάτευσε από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημ. Μαρκόπουλος έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του πως όταν ο κ. Μητσοτάκης (υποσχόμενος μελλοντική υπουργική του αξιοποίηση) τον επέλεξε για τη θέση αυτή, του διαμήνυσε πως για εκείνον θα είναι και ευκαιρία για “μια ιστορική ρελάνς” την οποία προσδιόρισε ως εξής: Μητσοτάκης σώζει Καραμανλή:”.

Στο διάστημα που κύλησε από τότε ωστόσο -αν και χρονικά όχι πολύ μακρύ- ήρθαν τα πάνω κάτω. Διαψεύστηκαν παταγωδώς όσοι -όπως οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης- “γνωμάτευαν” είτε ότι η τραγωδία των Τεμπών κρίθηκε δύο φορές στις εκλογές με το 41% είτε ότι “δεν αφορά πολλούς” ενώ η ταφόπλακα που μπήκε με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Η γενικευμένη αίσθηση της κοινής γνώμης, σε ποσοστά της τάξης του 80%, περί συγκάλυψης ήρθε να συνδυαστεί με την ανάλογη πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών από την προηγούμενη περίοδο όσο και για την πρόσφατη υπόθεση με τη διαρροή των emails και των των προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων προς την γαλάζια ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ενδεχομένως προς άλλους παραλήπτες. Κοινός παρονομαστής μάλιστα είναι σε όλες αυτές τις υποθέσεις πρωταγωνιστούν πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργικό πυρήνα. Κι αν μέχρι πρότινος φαινόταν ότι η μεγαλύτερη ζημιά στη ΝΔ θα γίνει εξαιτίας της ψήφισης του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όλα πλέον έχουν γίνει συγκοινωνούντα δοχεία.

Η γραμμή κάλυψης προς τον Κ. Καραμανλή έσπασε (όχι όμως και τόσο αιφνιδίως όπως εμφανίστηκε από τις πρώτες αντιδράσεις) τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα προκαλώντας κατ' αρχάς μια τεράστια σύγχυση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Όταν μάλιστα διαφοροποιήθηκαν οι δύο πρώτοι βουλευτές της ΝΔ, οι Λευτέρης Κτιστάκης και Γιώργος Σταμάτης, το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας”, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκο επείγον non paper προς όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το οποίο τους ζητούσε “να διαβάσουν με προσοχή” το προηγούμενο που είχε στείλει πριν από μερικές ώρες με την επίσημη γραμμή σύμφωνα με την οποία δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών. Επίσης στο νεότερο non paper δίνονταν εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ της βουλευτικής ασυλίας -η άρση της οποίας ζητείται για τον κ. Καραμανλή- και της διαδικασίας του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών στην οποία, κατά την κυβερνητική εκδοχή, εμπίπτει η περίπτωση του.

Όλη αυτή η “εσωτερική αλληλογραφία” έδωσε την αίσθηση ότι η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να καλύπτει (έστω και για τους τύπου) τον πρώην υπουργό αν και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Σταμάτης, που είπε ότι “εγώ εάν ήμουν στη θέση του θα αυτοκτονούσα”, είναι γνωστό ότι διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά η νέα, μεγαλύτερη βόμβα, έσκασε την Παρασκευή όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης -αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τον κ. Καραμανλή- δήλωσε αυτή τη φορά ότι “εγώ δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη”.

Δεν στερείται σημασίας ότι οι δηλώσεις και η κινητικότητα αυτή σημειώνονται στον απόηχο της συζήτησης στην Βουλή από την οποία φρόντιζαν να απουσιάζουν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ όπως και -για τους δικούς του λόγους- ο κ. Καραμανλής. Αντιδράσεις πυροδότησε η απουσία και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ο οποίος, όπως αποκάλυψε την επομένη η “δημοκρατία”, την ώρα που γινόταν η κοινοβουλευτική μάχη για το πόρισμα εκείνος έπινε καφέ με τη σύζυγό του στο Κολωνάκι. Η απροθυμία των γαλάζιων βουλευτών όπως και των περισσότερων υπουργών να στηρίξουν πλέον τον κ. Καραμανλή είναι ενδεικτική του πραγματικού κλίματος που επικρατεί πλέον απέναντί του και με βάση το οποίο “ωθείται” ο ίδιος να ζητήσει, με δική του πρωτοβουλία, να κριθεί από την Δικαιοσύνη αποποιούμενος των πολιτικών των προνομίων.

Από αυτή την άποψη το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο πότε ο εφέτες ανακριτές της υπόθεσης θα στείλουν την δικογραφία -η οποία θεωρείται σίγουρο ότι θα σκοντάφτει και στον πρώην υπουργό- στην Βουλή. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα προσφέρει “ανάσα” στην κυβέρνηση ή εάν το προσεχές δίμηνο θα αποδειχθεί ακόμη πιο βασανιστικό. Εάν αντίθετα, υπάρξει επίσπευση και ο φάκελος φτάσει την Βουλή νωρίτερα τότε θα είναι και η ώρα της κρίσεως κατά την οποία θα φανεί εάν, λίγο πριν από τις κάλπες, θα συνεχιστεί η συγκάλυψη για τα πολιτικά πρόσωπα ή προ και της συνεχιζόμενης καταβύθισης θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με βασικό υπόλογο τον Κ. Καραμανλή.

Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top