Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «συνέπειες» για το Ισραήλ εάν προχωρήσει στην προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Ράφα.

«Ξεκαθαρίσαμε σε πολλές συζητήσεις και με κάθε τρόπο ότι οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν τεράστιο λάθος», δήλωσε η Χάρις σε μέρος της συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «This Week», στο ABC News. «Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: έχω μελετήσει τους χάρτες. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε αυτοί οι άνθρωποι», συμπλήρωσε η Χάρις αναφερόμενη στους 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους που βρίσκονται στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα είτε με τη στήριξη των Αμερικανών είτε όχι. Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους επισημαίνοντας ότι δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να διαλύσει το Ισραήλ τη Χαμάς. «Θα το πάμε βήμα προς βήμα, αλλά ήμασταν πολύ σαφείς όσον αφορά την άποψή μας για το αν αυτό θα πρέπει να συμβεί ή όχι»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστρώσει εναλλακτικά σχέδια που θα προτείνει στο Ισραήλ το αμέσως επόμενο διάστημα τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λαμβάνουν υπόψιν την ανάγκη ασφάλειας του Τελ Αβίβ.
«Τίποτα δεν αποκλείεται» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις

Η δημοσιογράφος του ABC πίεσε την αντιπρόεδρο, ρωτώντας την αν η Αμερική θα εξετάσει «συνέπειες» αν ο Νετανιάχου προχωρήσει.

«Λοιπόν, θα το πάμε βήμα προς βήμα, αλλά ήμασταν πολύ σαφείς όσον αφορά την άποψή μας για το αν αυτό θα πρέπει να συμβεί ή όχι», δήλωσε η Χάρις.

Η δημοσιογράφος συνέχισε: «Αποκλείετε να υπάρξουν συνέπειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες;» «Δεν αποκλείω τίποτα», απάντησε η Καμάλα Χάρις χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Στη συνέντευξη, η Χάρις ρωτήθηκε επίσης για την έκκληση του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ για νέες εκλογές στο Ισραήλ, την οποία ο Νετανιάχου κατήγγειλε ως «εντελώς ανάρμοστη» ανάμειξη στην πολιτική της χώρας του.

Ο Μπάιντεν δεν επανέλαβε τη θέση του Σούμερ, αλλά εξήρε τα γενικά σχόλια του γερουσιαστή ως «καλή ομιλία». Η Χάρις δήλωσε ότι «δεν θα μιλήσω για τον γερουσιαστή Σούμερ, αλλά είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό εναπόκειται στον ισραηλινό λαό να πάρει την απόφαση για το πότε θα κάνει εκλογές και ποιον, φυσικά, θα εκλέξει για να ηγηθεί της κυβέρνησής του. Αυτό είναι δικό τους θέμα να το πουν». Σε ερώτηση εάν ο Νετανιάχου είναι «εμπόδιο για την ειρήνη», όπως είχε πει ο Σούμερ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε: 
«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε αυτά που γνωρίζουμε ότι είναι και πρέπει να είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά το τι συμβαίνει στη Γάζα», αποφεύγοντας μία άμεση απάντηση. «Ήμασταν πολύ σαφείς ότι έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι. Ήμασταν πολύ σαφείς ότι το Ισραήλ και ο ισραηλινός λαός και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται το ίδιο ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
 
Top