Έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα εστιατόρια εμποτίζουν το κοτόπουλο τους με πρόσθετα, συντηρητικά και άλλες πρωτεΐνες για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό.

Οι αμερικανικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού (fast-food) χρησιμοποιούν φύκια, σόγια και ακόμη και... ξύλο για να βελτιώσουν τα στοιχεία του μενού, αποκαλύπτει έρευνα της Daily Mail.Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα εστιατόρια εμποτίζουν το κοτόπουλο τους με πρόσθετα, συντηρητικά και άλλες πρωτεΐνες για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό.
Μερικά από αυτά τα στοιχεία του μενού περιγράφονται ως "premium" ή "ολόλευκο κρέας", αλλά μακριά από αυτό, αντί αυτού περιλαμβάνουν συστατικά όπως φύκια και ακόμη και ξυλοπολτό.
Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα από 120 συστατικά κρυμμένα σε μπιφτέκια κοτόπουλου ή κοτομπουκιές σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού.
Αυτά τα συστατικά παρατίθενται παρακάτω για κάθε εστιατόριο ανά εστιατόριο:

McDonalds

Τα διαρκώς δημοφιλή McDonald's Chicken McNuggets ήταν το επίκεντρο της διαμάχης στο παρελθόν - μετά από ένα βίντεο που εμφανίστηκε το 2010 με το «ροζ slime» που υποτίθεται ότι μπαίνει στα κοτομπουκιές σε ένα εργοστάσιο.
Η μάρκα εργάστηκε σκληρά για να καταρρίψει αυτόν τον μύθο, αλλά οι κοτομπουκιές εξακολουθούν να μην γίνονται από 100% κρέας κοτόπουλου.
Τα περιέχουν όντως λευκό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, αλλά είναι επίσης γεμάτα με διάφορους τύπους αλευριού, αρωματικές ύλες, μπαχαρικά, οξύ, εκχύλισμα μαγιάς, δεξτρόζη και στερεά χυμού λεμονιού.

Wendy's

Στο μπιφτέκι του κλασικού σάντουιτς κοτόπουλου Wendy's, μόνο το 56% του κρέατος είναι στήθος κοτόπουλου.
Το άλλο 44% είναι ένα μείγμα από νερό, αλεύρι σίτου, άμυλο, οξέα, μπαχαρικά και σκόνες γεύσης.
Περιλαμβάνει επίσης πλήρως εξευγενισμένο σογιέλαιο, αυξητικό παράγοντα και πιο ασυνήθιστα συστατικά όπως αφυδατωμένη σκόνη κοτόπουλου και άρωμα καπνού.
Το μπιφτέκι, το τσουρέκι και η μαγιονέζα περιλαμβάνουν πάνω από πέντε αλλεργιογόνα, οπότε αξίζει να ελέγξετε τη συνταγή πριν το πιάσετε αν έχετε αλλεργίες.

Carl's Jr.

Οι κοτομπουκιές Carl's Jr ξεχωρίζουν από τις άλλες προσφορές στην αγορά με το χαρακτηριστικό σχήμα αστεριού τους.
Περιλαμβάνουν επίσης μερικά πιο ασυνήθιστα συστατικά - συγκεκριμένα «γεύση τύπου κοτόπουλου» - σύμφωνα με το The Daily Meal.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κοτομπουκιές περιλαμβάνουν γεύση βοείου κρέατος, το οποίο περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους πρωτεΐνης (από υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού) και λίπος βοείου κρέατος.
Όσο για το πικάντικο σάντουιτς κοτόπουλου, φέρεται να περιέχει «απομονωμένο προϊόν βρώμης» στο μπιφτέκι του και μικροκρυσταλλική κυτταρίνη στο ψωμάκι του - που είναι ένας εκλεπτυσμένος πολτός ξύλου.

Subway

Η αλυσίδα έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο παρελθόν, με ισχυρισμούς ότι ορισμένα από τα προϊόντα κοτόπουλου της ήταν κατασκευασμένα όχι από υλικό κοτόπουλου.
Η Subway απάντησε στους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «Το ψητό κοτόπουλο και οι λωρίδες κοτόπουλου είναι φτιαγμένες από 100% λευκό κρέας κοτόπουλου».
Ωστόσο, τα προϊόντα της σίγουρα δεν παρασκευάζονται μόνο από κοτόπουλο.
Το ψητό κοτόπουλο του στο φούρνο περιέχει επίσης αρώματα, άμυλο πατάτας και καραγενάνη.
Αυτή είναι μια χημική ένωση που είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά παρασκευάζεται από μέρη διαφόρων κόκκινων φυκιών.
Χρησιμοποιείται για να πήξει τα τρόφιμα, και δεν έχει καμία θρεπτική αξία.

Jack in the Box

Το Jack in the Box έχει διάφορες προσφορές με βάση τα πουλερικά στο μενού του, συμπεριλαμβανομένων των τρυφών κοτόπουλου και των ψήγματα.
Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά σιτάρι και γάλα, επομένως όσοι έχουν αλλεργιογόνα θα πρέπει να ελέγξουν τη λίστα συστατικών.
Το κρέας στο κοτόπουλο ποπ κορν περιέχει επίσης «απομονωμένο προϊόν βρώμης» μεταξύ των άλλων συστατικών του από λωρίδες στήθους κοτόπουλου με κρέας από πλευρά, νερό και άμυλο πατάτας.

whataburger

Σύμφωνα με το The Daily Meal, ένα σημαντικό ποσοστό των λωρίδων κοτόπουλου Νότιου Τύπου της αλυσίδας δεν είναι καθαρό κρέας κοτόπουλου, με έως και 12% από κάθε τρυφερό κομμάτι να περιέχει συστατικά όπως νερό, φωσφορικό νάτριο και απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας.
Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, η οποία προέρχεται από κόκκους σόγιας, είναι ένα κοινό συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα ως ένας τρόπος για να τα χύμα.
Αυτό το τελευταίο συστατικό είναι ένα κοινό στοιχείο στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφέρει το outlet.
Μια πρωτεΐνη που προέρχεται από σπόρους σόγιας, η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να αυξήσετε τα τρόφιμα.
Αλλά όσοι έχουν δυνητικά επικίνδυνες αλλεργίες στη σόγια θα πρέπει να μείνουν μακριά από οτιδήποτε περιέχει πρωτεΐνη σόγιας.

Burger King

Σύμφωνα με το The Daily Meal, οι κοτομπουκιές Burger King περιέχουν επίσης μια ολόκληρη σειρά από αρώματα μαζί με στήθος κοτόπουλου και κρέας από πλευρά.
Αυτά περιλαμβάνουν αυτολυμένο εκχύλισμα ζύμης, μια ουσία που προέρχεται από μαγιά, και άλλα ενισχυτικά γεύσης, συμπεριλαμβανομένου του δινάτριου γουανυλικού, μια μορφή άλατος που μερικές φορές χρησιμοποιείται παράλληλα με το MSG, και το οποίο βρίσκεται επίσης με την ονομασία E627.
Είναι επίσης ακατάλληλα για όποιον δεν μπορεί να φάει αυγά, γάλα, σιτάρι, γλουτένη ή σέλινο.

Dominos

Αν και είναι γνωστό για την πίτσα του και όχι για το παραδοσιακό τρυφερό ή ψήγμα κοτόπουλου, υπάρχουν επίσης επιπλέον συστατικά στις προσφορές πουλερικών του γίγαντα του fast food.
Το ψητό κοτόπουλο του περιέχει δεκάδες συστατικά όπως τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων και λιπολυμένο βούτυρο.
Το τροποποιημένο άμυλο χρησιμοποιείται συνήθως ως πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής ή γαλακτωματοποιητής και για να κάνει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο.

Dairy Queen

Οι λωρίδες κοτόπουλου Dairy Queen's περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό άλλων συστατικών εκτός από το καθαρό κρέας.
Τα άψητα φιλέτο κοτόπουλου περιέχουν έως και 18% ενός διαλύματος νερού, υδρολυμένης πρωτεΐνης σόγιας, αλατιού και φωσφορικού νατρίου.
Το φωσφορικό νάτριο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής του κοτόπουλου και το βοηθά να διατηρείται πιο φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένας εκπρόσωπος της Dairy Queen είπε: «Οι λωρίδες κοτόπουλου μας είναι 100% καρυκευμένο, κοτόπουλο από λευκό κρέας.
Κάθε λωρίδα κοτόπουλου είναι ένα μόνο φιλέτο που μαρινάρεται και παναρίζεται για μέγιστη γεύση.
Ενώ παρέχουμε τις λίστες συστατικών μας στο κοινό στο DairyQueen.com, αποφεύγουμε να παρέχουμε την ακριβή συνταγή ή το ποσοστό συστατικών για ανταγωνιστικούς λόγους.'

Arby's

Σύμφωνα με το The Daily Meal, το φιλέτο κοτόπουλου Buttermilk περιέχει ένα εκπληκτικό συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης του - συμπύκνωμα πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που καταναλώνεται συνήθως από αθλητές και bodybuilders, προστίθεται συχνά σε άλλα τρόφιμα για να τους δώσει μια υφή και γευστική ώθηση και να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο στο ράφι, αναφέρει.

White Castle

Το σχήμα της προσφοράς κοτόπουλου σε αυτήν την αλυσίδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι 100% κρέας.
Αυτά τα δαχτυλίδια περιέχουν μια εκτενή λίστα συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού καραγενάνης -το οποίο προέρχεται από φύκια- και του μαγειρεμένου κοτόπουλου σε σκόνη.

www.bankingnews.gr
 
Top