Την πρώτη του συνέντευξη μετά το «οδυνηρό σοκ», όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει, της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα ο Αλέξης Τσίπρας.


Από την αρχή κιόλας της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί οδυνηρού σοκ από το αποτέλεσμα των εκλογών και μίλησε για αστοχίες στελεχών, λέγοντας ότι πολλές φορές «δείχναμε εικόνα Βαβυλωνίας».


Παράλληλα, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του μετά τη συντριπτική ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, παραδέχτηκε ότι το πρώτο που σκέφτηκε, ήταν η παραίτηση, όμως μετά αναλογίστηκε ότι δεν έχει δικαίωμα να λιποτακτήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα.




«Πρώτα απ' όλα ήταν ένα σοκ. Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς. Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.


Σε ερώτηση για το αν μετανιώνει για την απλή αναλογική, εξήγησε: «Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

Αναφορικά με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι θέμα αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη ΝΔ. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακριβεία, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας».

«Θα ήταν αναντίστοιχο να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς αλλάζουμε και θέλουμε αυτοδυναμία. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός. Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, όχι μόνο εμείς. Το τσουνάμι των τελευταίων ημερών έφερε την επιβολή της ατζέντας του φόβου από τον αντίπαλο, θυμίζοντας το 2015 και ξεχνώντας τι έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. 

Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι με την αλήθεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε.

 
Top