Προάγγελος ήττας των Σοσιαλιστών ενόψει των βουλευτικών εκλογών
Μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Σοσιαλιστές στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έκανε γνωστό πως αποφάσισε να διαλύσει πρόωρα τη Βουλή και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 23 Ιουλίου, περίπου έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.
«Ενημέρωσα τον αρχηγό του κράτους για την απόφαση να συγκληθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου» υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε πως «οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 23 Ιουλίου».
«Πήρα την απόφαση να προκηρύξω πρόωρες εκλογές βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.
Αν και οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπική και περιφερειακή εμβέλεια, το νόημα της ψήφου μεταφέρει ένα μήνυμα που τις ξεπερνά» υποστήριξε ο Sanchez

Τεράστια ήττα
Αν και οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει την ήττα των Σοσιαλιστών κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δεν είχε εκτιμηθεί ότι η ήττα τους θα ήταν τόσο μεγάλη.
Κατά τις χθεσινές εκλογές στους 8.131 δήμους της χώρας και στα 12 από τα 17 περιφερειακά κοινοβούλια, οι Σοσιαλιστές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα να καταφέρνει να ελέγξει μια σειρά από σημαντικές πόλεις και περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές αν και είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά μόλις 1,2% σε σχέση με τις εκλογές του 2019, κατάφεραν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους μόλις τις 3 από τις 12 περιφέρειες.
Είναι ενδεικτικό πως ο Cuca Gamarra, ο γραμματέας του Λαϊκού κόμματος χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «μια απέραντη γαλάζια παλίρροια» ενώ ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος έκανε λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Τσουνάμι

Το Λαϊκό κόμμα (ΡΡ) κατάφερε αφενός να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του στις δύο περιφέρειες που έλεγχε – τη Μαδρίτη και τη Μούρθια – και αφετέρου να πάρει από τους Σοσιαλιστές τις περιφέρειες της Βαλένθια, της Αραγονία, της Εξτρεμαδούρα των Βαλεαρίδων, την Καντάμπρια και τη Ριόχα ενώ κέρδισε και την πόλη της Σεβίλλης, οχυρό των Σοσιαλιστών, γεγονός που δείχνει τη στροφή προς τα δεξιά που έκανε όλη η περιοχή της Ανδαλουσίας.
Το Λαϊκό κόμμα είχε θέσει τις εκλογές αυτές ως «δημοψήφισμα» για την πολιτική του Sanchez.
Το αποτέλεσμα ήταν το Λαϊκό κόμμα να πάρει πάνω από 7 εκατομμύρια ψήφους (31,5%), δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές (άνοδος της τάξης του 9% σε σχέση με το 2019), αφήνοντας τους Σοσιαλιστές στο 28.1% και με κάτω από 6,3 εκατομμύρια ψήφους.

Μεγάλος κερδισμένος το Vox

Ωστόσο για να καταφέρει το Λαϊκό κόμμα να κυβερνήσει σε αυτές τις περιφέρειες, θα πρέπει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό Vox, το οποίο είναι και αυτό από τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης.
Το Vox είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Κατά τις χθεσινές εκλογές έλαβε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους και κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να διπλασιάσει το ποσοστό του (έφτασε στο 7,19%), έχοντας πλέον εκπροσώπηση σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Χαμένοι Ciudadanos, Podemos

Το Vox μετατρέπεται στον απόλυτο ρυθμιστή, καθώς σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί το Λαϊκό κόμμα για να κυβερνήσει.
Μεγάλη ήταν η ήττα επίσης για το κεντροδεξιό Ciudadanos, το οποίος είχε μια καταστροφική νύχτα και κόντεψε να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη και το αριστερό Podemos.

Ανοιχτοί σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα οι ακροδεξιοί του VOX

Θετικό σε ένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο στην Ισπανία, εμφανίζεται το ακροδεξιό κόμμα Vox, διά στόματος του ηγέτη του, Σαντιάγο Αμπασκάλ.
Ο Αμπασκάλ είπε ότι το κόμμα του θα είναι ανοιχτό στη «δημιουργία μιας εναλλακτικής» στον Σάντσεθ, συνεργαζόμενο με το PP.
Αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επαναληφθούν και σε εθνικό επίπεδο, το PP και το αντιμεταναστευτικό Vox θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση PSOE/Podemos.
Σε ερώτηση αν θα πρόσφερε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φεϊχό, σε περίπτωση που οι «νοσταλγοί του Φράνκο» έρθουν πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αμπασκάλ απάντησε: «Αν έχουμε πλειοψηφία, ναι».
Ο επικεφαλής του Vox τόνισε, τέλος, ότι ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση, αλλά «η κυβέρνησή του τελείωσε».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) χαιρέτισε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον Ιούλιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του «καθαρή πλειοψηφία».
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα.
Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά. Συγκεκριμένα, το Vox διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.
«Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό σε συνέντευξη τύπου. Όπως ανέφερε, το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Σάντσεθ ήταν η ισχυρή επίδοση του PP στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τον Φεϊχό, «ο Σάντσεθ θέλει να περάσει απαρατήρητο» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
«Οι Ισπανοί είπαν "έως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο"», είπε χαρακτηριστικά ο Φεϊχό.
Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Vox συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 15% των ψήφων και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 52 βουλευτές στην 350μελή Βουλή.

Γιατί υπέστη πανωλεθρία ο Sanchez παρά την επιτυχημένη κοινωνική πολιτική
Σύμφωνα με το Politico, το υπουργικό συμβούλιο του Sánchez ενέκρινε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τη βαριά ήττα.

Κυρίαρχο θέμα η στήριξη σε Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος και του VOX εξαπέλυαν σφοδρές επιθέσεις στην κοινοβουλευτική στήριξη του πρωθυπουργού στους Καταλανούς και τους Βάσκους εθνικιστές.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για τις εκλογές της Κυριακής (28/5), αφού προέκυψε ότι ένας από τους κοινοβουλευτικούς εταίρους του PSOE, ο βασκικός εθνικιστής EH Bildu, είχε κατεβάσει 44 υποψηφίους με καταδίκες που συνδέονται με την έκπτωτη τρομοκρατική ομάδα ETA.
Παρά τη διαμάχη, η αριστερή EH Bildu πραγματοποίησε ισχυρές επιδόσεις, κερδίζοντας στη βασκική πρωτεύουσα Βιτόρια.

Σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), δέχθηκε επίσης πλήγμα από ένα σκάνδαλο που αφορούσε εξαγορά επιστολικών ψήφων στο Mojácar και τη Melilla τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.
Στη Βαρκελώνη, ο πρώην συντηρητικός δήμαρχος Xavier Trias κέρδισε μια αμφίρροπη κούρσα μπροστά από τους Καταλανούς Σοσιαλιστές (PSC) και την αριστερή εν ενεργεία Ada Colau του Barcelona En Comú.
www.bankingnews.gr


 
Top