Πολλές φορές, τα υπέρογκα ποσά που αφορούν τις Big Tech είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Οι μετοχές των Apple και Amazon αποτέλεσαν τις μεγάλες χαμένες του 2022. Η Apple απώλεσε κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους $846,34 δισ., ενώ η Amazon έχασε $834,06 δισ.


Η μετοχή της Amazon κατέγραψε σημαντικές απώλειες λόγω της μείωσης της κερδοφορίας της εταιρείας, ακολουθώντας παρόμοια πορεία με τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα. Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, οι απώλειες αυτές «προκαλούν ίλιγγο». Ο λόγος για την κατάρρευση της μετοχής ήταν η αύξηση των επιτοκίων, η επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης και άλλοι παράγοντες.

Όσο για την Apple, της οποίας τα εταιρικά κέρδη είχαν θετικό πρόσημο, η περιορισμένη επιτυχία των νέων μοντέλων της και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των lockdowns στην «πόλη του iPhone» στην Κίνα, οδήγησαν σε κατάρρευση της μετοχής της.


Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των απωλειών αυτών, όμως, το CNBC και η Bespoke Investment Group συνέθεσαν ένα εικαστικό διάγραμμα:






Σημειωτέον πως η αξία κεφαλαιοποίησης της Amazon ($856,95 δισ.) είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης της Meta στα $315,56 δισ., ενώ η συνολική αξία κεφαλαιοποίησης της Apple κυμαίνεται στα $2,067 τρισ.

Οι απώλειες των $830 δισ., κατ’ αυτόν τον τρόπο, ισοδυναμούν με την αξία κεφαλαιοποίησης 10 PayPal, 8 Intel, 18 Snowflake και 49 Rivian.
 
Top