Βαθιά μέσα στο δάσος του Χίλσμπορο, σε ένα προάστιο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον
των Ηνωμένων Πολιτειών, κρύβεται ένα κομμάτι από την πιο ένδοξη σελίδα της επιχειρηματικής ιστορίας της Ελλάδας. Ανάμεσα στα δέντρα, ξεπροβάλει ένα Boeing 727 της Ολυμπιακής. Και δεν είναι ένα οποιοδήποτε αεροπλάνο. Είναι αυτό που μετέφερε την σορό του Αριστοτέλη Ωνάση για να ταφεί στην Ελλάδα, μετά τον θάνατό του, το 1975. Σήμερα, το παλιό Boeing της Ολυμπιακής αποτελεί τη μόνιμη κατοικία ενός 73χρονου Αμερικανού.

Όπως περιέγραψε ο Bruce Campbell στο CNBC, είχε αγοράσει αυτή την έκταση των 10 έικρ στο Χίλσμπορο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, πληρώνοντας 25.800 δολάρια.
Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, ο Campbell είχε το όνειρο να ζήσει σε αεροπλάνο από όταν ήταν 15 ετών και είδε ένα «νεκροταφείο» αεροσκαφών στην τηλεόραση.

Το 1999, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Όμως δεν είχε ιδέα πώς να το καταφέρει, και έτσι απευθύνθηκε σε μία εταιρεία διάσωσης (salvage) για να του βρει ένα αεροπλάνο.

Όπως λέει σήμερα ο Campbell, αυτό ήταν ένα λάθος που δεν θα έκανε ξανά. «Συστήνω να αγοράσει κανείς ένα αεροπλάνο εντελώς άθικτο και λειτουργικό, πέραν ίσως της αφαίρεσης των κινητήρων».

Έπειτα από αναζήτηση μηνών, η εταιρεία βρήκε το Boeing 727 των 200 θέσεων στην Ελλάδα και ο Campbell πλήρωσε 100.000 δολάρια για να το αποκτήσει.Στη συνέχεια, το αεροπλάνο πέταξε από την Ελλάδα στο Όρεγκον, ώστε να προετοιμαστεί για τον νέο του ιδιοκτήτη. Εκεί, αφαιρέθηκαν οι κινητήρες και όταν το αεροσκάφος ήταν έτοιμο, ρυμουλκήθηκε στο οικόπεδο του Campbell, μέσω από τους δρόμους και το κέντρο του Χίλμσπορο. Η διαδικασία αυτή του κόστισε 120.000 δολάρια.

«Εάν είσαι μηχανικός, επιστήμονας ή οποιοσδήποτε εκτιμά την κομψότητα και την ομορφιά της τεχνολογίας της αεροναυπηγικής, είναι το πιο χαρούμενο μέρος να ζεις», λέει ο Campbell στο CNBC.

Ο 73χρονος ξόδεψε περίπου 15.000 δολάρια και δύο χρόνια για να μετατρέψει το αεροπλάνο σε σπίτι. Πρόσθεσε ένα αυτοσχέδιο ντους, έναν νιπτήρα, ένα φορητό πλυντήριο, ψυγείο και ένα καρότσι σερβιρίσματος από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο χρησιμοποιεί σαν ντουλάπι για τα τρόφιμά του.


Αντί για κουζίνα, ο Campbell έχει ένα φούρνο μικροκυμάτων και ένα μικρό φουρνάκι, όμως λέει ότι σπάνια τα χρησιμοποιεί, αφού δεν μαγειρεύει.

Πλάι στον χώρο της κουζίνας, ο Campbell έχει έναν μαλακό καναπέ, τον οποίο χρησιμοποιεί και για να κοιμάται, αλλά και τον πάγκο εργασίας του.Τα μηνιαία έξοδά του για το «σπίτι» του ανέρχονται σε 370 δολάρια τον μήνα (περίπου 350 ευρώ), καθώς δίνει 220 δολάρια τον μήνα σε φόρους για το ακίνητο και από 100 έως 250 δολάρια τον μήνα για ρεύμα.

Τον περισσότερο χρόνο του, ο Campbell τον περνά επισκευάζοντας παλιούς υπολογιστές και κάνοντας ξεναγήσεις στο αεροπλάνο του.

Καθώς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ελπίζει ότι μια μέρα θα έχει ένα αεροπλάνο για να μένει και εκεί.

moneyreview.gr
 
Top