Eάν κάποιος πληκτρολογήσει το όνομα «Μισέλ Κλες», οι μηχανές αναζήτησης κατά κύριο λόγο θα του εμφανίσουν τον μυθιστοριογράφο αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir που κατατάσσει τον δικαστή μεταξύ των κερδισμένων του 2022.

«Πρέπει να βουτήξει κανείς στις μηχανές αναζήτησης για να ξετρυπώσει το άλλο πρόσωπο αυτού του κορυφαίου δικαστή του Qatargate, που μοιάζει με ήρεμη δύναμη. Βρίσκουμε στη συνέχεια αυτόν που είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βελγίου και όχι μόνο, τον κυνηγό των διεφθαρμένων και όσων δωροδοκούνται, των θιασωτών κάθε είδους ατασθαλίας, όσων είναι συλλέκτες βρώμικου χρήματος, ο οποίος μπορεί να έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Μετρητά από ολόκληρες βαλίτσες, το Κατάρ στον χορό: είναι μια καλή αρχή για ένα επόμενο βιβλίο» σχολιάζει η Le Soir.

Ο Κλεζ ξεκίνησε ως δικηγόρος και τη δεκαετία του 1990 άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική περίοδο, στα οποία διασκευάζει ιστορίες και ανέκδοτα που είχε ακούσει στον φούρνο της οικογένειάς του.

Όταν έγινε δικαστής, του ανατέθηκε χωρίς να το επιδιώκει, η διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων και η ζωή του έγινε πιο ξέφρενη από ποτέ.

Στους διαδρόμους του δικαστηρίου των Βρυξελλών, έχει το παρατσούκλι «Κύριος 100 εκατομμύρια», επειδή αυτό είναι το ποσό που επιστρέφει κάθε χρόνο στο βελγικό Δημόσιο χάρη στο ερευνητικό του έργο.

Άσχημες συνθήκες στις βελγικές φυλακές
Tις άσχημες συνθήκες στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, αλλά και την έλλειψη προσωπικού τόσο σε αυτό το σωφρονιστικό ίδρυμα όσο και σε αυτό του Χάρεν, όπου κρατείται η Εύα Καϊλή, περιγράφει η βελγική εφημερίδα Le Soir με τίτλο «Η έναρξη λειτουργίας του Χάρεν κάνει το Σεντ-Ζιλ να υποφέρει».

«Ποτέ η φυλακή δεν είχε γνωρίσει όμοια έλλειψη προσωπικού, η οποία επηρεάζει πολύ την κράτηση. Μία ομάδα συγγενών των φυλακισμένων ετοιμάζεται να πάει στη δικαιοσύνη», αναφέρει το άρθρο για το Σεν-Ζιλ.

Προσθέτει ότι η ομάδα συγγενών των κρατουμένων του Βελγίου «ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για τις συνθήκες κράτησης», ενώ γίνεται λόγος για τις συνέπειες της έναρξης λειτουργίας των φυλακών του Χάρεν, στις οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί 188 άνδρες και 76 γυναίκες με τη συνολική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 1190 άτομα.

«Οι συνθήκες της ζωής των κρατουμένων, οι οποίες ήταν ήδη αξιοθρήνητες λόγω του υπερπληθυσμού και του εγκλεισμού πολύ απλά, επιδεινώθηκαν τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας του Χάρεν παρά την έλλειψη προσωπικού», γράφει η ομάδα των συγγενών, σύμφωνα με τη Le Soir, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν για την επιμονή του να προχωρήσει γρήγορα «παρά τις αναμενόμενες συνέπειες που θα έπεφταν στους κρατούμενους».
 
Top