Χιλιάδες κομμουνιστές συνέρρευσαν χθες στο κέντρο του Βερολίνου για την ετήσια διαδήλωση για τον εορτασμό της δολοφονίας των επαναστατών Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ πριν από 104 χρόνια.

 

Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν στις 15 Ιανουαρίου το  1919: η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, δύο από τους πιο γνωστούς σοσιαλιστές στη Γερμανία, βασανίζονται και δολοφονούνται στο τέλος της εξέγερσης των Σπαρτακιστών.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και αργότερα στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Ξεκίνησε τη δράση της με την εφημερίδα Η Κόκκινη Σημαία, όπου και συνίδρυσε την Ένωση Σπάρτακος. Μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.

Η εξέγερση ξεκίνησε παρά τους ενδοιασμούς της Ρόζας και συνετρίβη από τα απομεινάρια του μοναρχικού στρατού και από οργανωμένες ακροδεξιές πολιτοφυλακές που συλλογικά ονομάζονταν Φράικορπς (Freikorps). Η Λούξεμπουργκ και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.
 
Top