«Καμπανάκι» από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings σχετικά με το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης, δεδομένου ότι κυβερνήσεις, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συσσωρεύουν ασταμάτητα χρέη.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η συσσώρευση του χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει τη συνολική μόχλευση στο 366% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό θα σήμαινε μια απότομη αύξηση από το επίπεδο του 349% στο οποίο βρισκόταν ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ τον Ιούνιο του 2022, όταν το συνολικό χρέος σε όλη την υφήλιο ανερχόταν στα 300 τρισ. δολάρια.

Ειδικότερα, στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης που υπογράφουν Τέρι Τσαν και Αλεξάντρα Ντιμιτρίγεβιτς, επισημαίνεται ότι η μόχλευση αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες παρά τις αναδυόμενες.

«Η ζήτηση για χρέος για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με τον πληθωρισμό, να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να ανοικοδομηθούν οι υποδομές, για παράδειγμα, θα συνεχιστεί. Για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια εξισορρόπηση μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης», επισημαίνουν στην έκθεση.

Η αύξηση στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες κατά τον περασμένο χρόνο έχουν καταστήσει το βάρος του χρέους μεγαλύτερο.

Αν δεχτούμε ότι περίπου το 35% του παγκόσμιου χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική, ο περσινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων πρόσθεσε άλλα 3 τρισ. δολάρια στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την S&P. «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να κρατηθεί η παγκόσμια μόχλευση χαμηλά» προειδοποιούν οι αναλυτές της S&P.
 
Top