Της Ιωάννας Υψηλάντη
Κάνοντας τα πρώτα μας βήματα, προς το 2023, δεν γίνεται να μην ανατρέξουμε, στο... 2022.
Μια χρονιά, που πολλούς και πολλά μας πήρε, αλλά διέψευσε και πολλές ιδέες, που κατάπιε η πραγματικότητα.
Αν και οι ιδέες αυτές παραμένουν στην συλλογική μνήμη, δεν αποτελούν, πλέον, παρά μόνον έναν μύθο.
Τέτοιες απώλειες θα έπρεπε να θεωρούνται κέρδος, καθώς, όταν μια ιδέα αποδεικνύεται λάθος, μειώνεται, για μας ο κίνδυνος να πάρουμε μια λάθος απόφαση. Και το αρνητικό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα είναι.
Η περυσινή χρονιά μας πλούτισε απίστευτα, στέλνοντας, στα σκουπίδια πολλές ιδέες, που αποδείχθηκαν μύθοι.
Για παράδειγμα, ο μύθος της ύπαρξης διεθνούς δικαίου έχει περάσει για πάντα στο παρελθόν. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά μόνο το δικαίωμα του ισχυρού, και μόνο στην επικράτεια που ελέγχει.
Αποδείχθηκε ότι είναι δυνατόν, χωρίς κανένα λόγο, ακόμη και χωρίς κύρωση του ΟΗΕ, να παγώσει τα κρατικά συναλλαγματικά αποθέματα, μιας χώρας, ακόμη κι αν αυτά είναι ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο και ανήκουν σε μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα με δικαίωμα βέτο.
Αποδείχθηκε ότι είναι δυνατόν να φτύνουν όλες τις συμφωνίες εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να απαγορεύουν αυθαίρετα σε ένα μέλος του να προμηθεύει διάφορα αγαθά, ή να εισάγει άλλα, λόγω παράνομων "κυρώσεων".
Αποδείχθηκε ότι μπορείς να σαμποτάρεις έναν αγωγό φυσικού αερίου που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, στα χωρικά ύδατα ενός ανεξάρτητου κράτους και κανείς δεν θα σε κατηγορήσει, ούτε θα σου επιβάλλει ποινή.
Αποδείχθηκε επίσης ότι όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις, είτε πρόκειται για απαγόρευση ανάπτυξης βιολογικών όπλων, είτε για κανόνες μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, δεν ισχύουν.
Αποδείχθηκε ότι η χρησιμοποίηση πυρομαχικών διασποράς ή ναρκών κατά προσωπικού, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένα.
Αποδείχθηκε ότι οι συμφωνίες με ορισμένα αξιοσέβαστα μέλη της διεθνούς κοινότητας, για παράδειγμα, με τη Γερμανία και την Γαλλία ήταν μπλόφες, για να σε εξαφανίσουν ως χώρα και να πλιατσικολογήσουν τον πλούτο σου.
Αποδείχθηκε ότι η ιδέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν απλώς ένα πολιτικό όπλο, για την υποταγή των λαών, στην παγκόσμια ελίτ, μέσω της διεφθαρμένης Φαρμακοβιομηχανίας και καθόλου η υπεράσπιση της Επιστήμης, προς όφελος του ανθρώπου.
Αποδείχθηκε ότι όλες οι Διεθνείς Συνθήκες, για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μέρος ενός σκουπιδότοπου, όπου έχουν ριχτεί και τα Συντάγματα κάθε "δημοκρατικής" χώρας. Με το "έτσι θέλω".
Τέλος, μια άλλη ιδέα που δεν επέζησε του απερχόμενου έτους είναι η ιδέα της ...κυριαρχίας των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Αποδείχθηκε ότι, εκτός ίσως από την Ουγγαρία, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν καμία ανεξάρτητη πολιτική. Και αυτό ισχύει ακόμη και για ζητήματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη συμφέροντά τους, στην οικονομία και στις ζωές των πολιτών τους.
Είμαι χαρούμενη, για την απαλλαγή μας, από τους μύθους, γιατί προμηνύεται ένα "σεισμικό" 2023, που θα βάλει πολλά πράγματα στη θέση τους, είτε το επιλέξουμε, είτε όχι.
 
Top