Τα σωματεία των καλλιτεχνών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας καλούν σε κινητοποίηση όλους τους εργαζόμενους στο πολιτισμό σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στο δρόμο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις που υπέστη ο κλάδος τους τόσο το διάστημα του lockdown όσο και αυτήν την περίοδο λόγω των κυβερνητικών μέτρων.
Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που ο κλάδος υπολειτουργούσε λόγω των κατά τόπους lockdown αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ
Όπως αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ο κλάδος του πολιτισμού παραμένει ο βαρύτερα πληττόμενος, παρόλο που πλέον δεν υφίσταται lockdown. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου σε θέατρα και πολιτιστικούς χώρους σε ανεμβολίαστους, την άνοδο των κρουσμάτων και τον περιορισμό στην εστίαση προκαλείται στους εργαζόμενους του κλάδου αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί. Επίσης, τονίζουν πως παρατηρείται καταστρατήγηση και αυτών των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν στείλει δύο υπομνήματα στον ΟΑΕΔ στις (17/9/2021 & 12/11/2021) και τις τέσσερις κοινές επιστολές της ΠΟΘΑ, αντίστοιχα προς ΟΑΕΔ και Υπ. Εργασίας (4/10, 20/10, 26/10 & 2/11/2021), σχετικά με τα προβλήματα των εργαζόμενων του πολιτισμού στον κλάδο όπως αναφέρει το ΣΕΗ όλες παρέμειναν επιδεικτικά αναπάντητες.

Η κινητοποίηση στις 12:00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας
Όλοι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καλούνται από το ΣΕΗ σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 23/11 και ώρα 12:00 για να διαμαρτυρηθούν για τα εξής:
Διόρθωση όλων των λαθών που οδήγησαν στον αποκλεισμό είσπραξης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνών Ιουνίου- Ιουλίου και του εποχικού επιδόματος.
Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, λόγω των τοπικών lockdown.
Άμεση επίλυση των εγγεγραμμένων στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021 καθώς και της ένταξή τους έχοντας πλήρη δικαιώματα στα μέτρα στήριξης.
Διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γυρισμάτων της ταινίας «Αναλώσιμοι» στη συμπρωτεύουσα.
 
Top