Τι ζητά η Τρόικα για να φύγει
Με απαιτήσεις της Τρόικα για μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ και με πιέσεις τρίτο δάνειο (και τρίτο Μνημόνιο στην ουσία) για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 12 δισ. το 2015, έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των δανειστών...
Κυβέρνηση και Τρόικα συμφωνούν προς το παρόν ότι «έρχονται να συζητήσουμε, όχι να τα σπάσουμε». Ακόμα και για την ενόχληση που βγάζουν οι Βρυξέλλες λέγοντας ότι «οι αλλαγές σε στόχους του Μεσοπρόθεσμου για το πλεόνασμα του 2015 δεν είναι καλό μήνυμα για τις αγορές», η Αθήνα αφήνει περιθώρια για συμφωνία (στην περιοχή του 2,3%-2,5% του ΑΕΠ) έως τις 6 Οκτωβρίου που θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και η Τρόικα θα βρίσκεται ακόμη στην Αθήνα.
Τι ζητά η Τρόικα για να φύγει
Πηγές των Βρυξελών έδειχναν ότι ο έλεγχος που ξεκινά, ίσως δεν διαρκέσει μόνο ένα μήνα. Άφηναν ανοικτό να μην ολοκληρωθεί σε μόνο δύο φάσεις ή ούτε καν έως και το Eurogroup του Νοεμβρίου!
Τα θέματα θα είναι πολλά και αλληλένδετα: φοροελαφρύνσεις, δημοσιονομικά, διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και αγορά, στρες-τεστ τραπεζών, ολοκλήρωση ευρωπαϊκού προγράμματος τον Δεκέμβριο, αποχώρηση του ΔΝΤ, χρηματοδοτικό κενό, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τρίτο δάνειο κλπ.
Για το τελευταίο μάλιστα, οι Βρυξέλες ξεκινούν τη κουβέντα πιστεύοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί φθηνά από τις αγορές (που ήταν άποψη του ΔΝΤ αρχικά) αλλά στην κυβέρνηση λένε πως «θα έχουμε χρόνο στην Αθήνα να τους πείσουμε ότι μπορούμε να βρούμε χρήματα και δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο».
«Κλειδί» θεωρείται ο υπολογισμός του χρηματοδοτικού κενού: η Αθήνα «ποντάρει» στην εμπιστοσύνη των αγορών και ότι οι ανάγκες θα αποδειχτούν μικρότερες των 12 δισ. ευρώ –ίσως και σε μονοψήφιο νούμερο.
Τι κρατάμε και τι αφήνουμε
Στο τραπέζι όμως οι δανειστές βάζουν επιπλέον:
- Παράταση διαρκείας στην δημοσιονομική επιτήρηση ακόμα και αν φύγει το ΔΝΤ,
- Νέο «ψαλίδι» στους υψηλούς μισθούς στο δημόσιο, για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr είναι έτοιμο το σχέδιο για κατάργηση του "φρένου" στην υπερβάλουσα μείωση μισθών, ώστε το "΄κούρεμα" να φτάσει τελικά σωρευτικά και στο 50% σε 4 χρόνια!
- Νέα μέτρα για έλεγχο δαπανών σε συντάξεις, Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
Όπως όλα δείχνουν, κάποια πράγματα που ζητούν οι δανειστές θα έρθουν πιο μπροστά, ενώ άλλα που θέλει η Αθήνα θα καθυστερήσουν. «Το τι θα κλείσει τώρα και τι θα πάει για μετά, θα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» έλεγαν κύκλοι των Αθηνών, σχολιάζοντας τα μηνύματα που έστειλε κοινοτικός αξιωματούχος την Παρασκευή, τα οποία δείχνουν ότι οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν εντολή:
- Να κλείσει στην τρέχουσα αξιολόγηση το θέμα των κόκκινων δανείων και του νέου πτωχευτικού κώδικα. Αυτό το δέχεται η Αθήνα γιατί αυτή το ζήτησε να έρθει πιο μπροστά.
- Να εγείρουν θέματα εργασιακών σχέσεων και συνταξιοδοτικού όπως η συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων . Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούσει τώρα για ομαδικές απολύσεις.
Ευελπιστεί ότι και άλλα θέματα από το εργασιακό «πακέτο» θα μείνουν πίσω. Για να κερδίσει χρόνο, ζητά να παρουσιαστεί πρώτα η μελέτη την οποία έχει ζητήσει.
- Να ξεκαθαριστεί το πολιτικό πλαίσιο για την μετά-Τρόικα εποχή, με «νέου τύπου» επιτήρηση από την τρόικα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η Κυβέρνηση επιμένει στο όχι σε πρόσθετη χρηματοδότηση. Εκ των πραγμάτων όμως η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τις επαφές Σαμαρά και Χαρδούβελη στο εξωτερικό και σύντομα το θέμα αυτό θα κλείσει. Ακόμα και αν το ΔΝΤ λέει πως δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα για έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα , η Αθήνα θεωρεί πως αυτό θα συμβεί όταν το συμφωνήσει πρώτα με την ευρωπαϊκή πλευρά.
Πηγή: newmoney.gr