Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε, όπως αναμενόταν, παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας της Καταλονίας, αποδεχόμενο την προσφυγή που υπέβαλε σε αυτό η ισπανική κυβέρνηση...







Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα, σημαίνει ότι αυτόματα αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εις βάθος για το θέμα σε διάστημα έως πέντε μήνες.



Το Σάββατο ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου.



Εξάλλου χθες Κυριακή η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από χθες Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι επιμελητειακές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου.



Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, ο αριθμός των Καταλανών που επιθυμούν ανεξαρτησία από την Ισπανία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας τού 2000, ένα σταθερό 10%-15% υποστήριζε την ανεξαρτησία.



Τώρα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό είναι πιο κοντά στο 50% (με το 30% να είναι αντίθετο και το υπόλοιπο είτε να απέχει είτε να μην προσφέρει καμία γνώμη).

 
Top