Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για «κούρεμα» στις οφειλές των επιχειρήσεων σε κόκκινα δάνεια, εφορία και Ταμεία εξετάζει η κυβέρνηση...







Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο πτωχευτικό δίκαιο.



Η ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.



Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι διετής και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντιθέτως οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος), ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.



Εκτιμάται ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% αυτών μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, θα υπάρξει καθαρό όφελος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.



«Ξεκινάμε καλά» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα.



Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ το απόγευμα, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να περάσει και πάλι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας με πολλούς υπουργούς.



Στο μεταξύ, στο κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο τονίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σκιά στην ανάκαμψη της Ελλάδας

 
Top