Δικηγορικά γραφεία επιστρατεύει τώρα η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να εισπράξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκτοξευτεί κοντά στo 1,7 δισ. ευρώ...
Το σενάριο που ήθελε η αποδέσμευση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εξομαλύνει τις πληρωμές φάνηκε να διαψεύδεται. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί από περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, όταν ακόμα ίσχυε το ΕΕΤΗΔΕ, εκτινάχθηκαν κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ημερησία. Και ο Αύγουστος, παρότι απαλλαγμένος από τον φόρο ακινήτων, δείχνει ακόμα πιο δύσκολος, ίσως και γιατί λόγω των διακοπών πολλοί καταναλωτές καθυστέρησαν να πληρώσουν.
Η διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, κτύπησε συναγερμό στη διοίκηση της επιχείρησης, που στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία την είσπραξη των οφειλών.
Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 5 ως 10 νομικών γραφείων που θα αναλάβουν όλες τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο από νομικές εταιρείες.
Σε πρώτο στάδιο θα επιδιωχθεί η εξωδικαστική είσπραξη της οφειλής, αν όμως η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες. Μάλιστα ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, θα υπάρχει και ένα ποσό ανά κατηγορία πάνω από το οποίο θα ξεκινούν οι νομικές ενέργειες.
Τα νομικά γραφεία σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την επικοινωνία, τις διαπραγματεύσεις, τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών στα υποθηκοφυλακεία και τον διακανονισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ασχοληθούν με:
- Tον εντοπισμό των οφειλετών, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ.
- Την επικοινωνία-διαπραγμάτευση με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση, δηλαδή την υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής με ρύθμιση σε δόσεις.
- Σύνταξη και αποστολή/κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης ή/και εξώδικων προσκλήσεων.
Αν ο πελάτης δεν ανταποκριθεί, τότε θα ακολουθήσει η δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.
Η μέση εκτιμώμενη αξία ανά υπόθεση φθάνει τις 10.000 ευρώ και σε πρώτη φάση αναμένεται να «τρέξουν» περί τις 10.000 υποθέσεις. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί, φαινόμενο που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις με την κρίση, ιδιαίτερα από το 2012, όταν καταργήθηκε το μέτρο της διακοπής της παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων, το οποίο ήταν ενσωματωμένο στο λογαριασμό, έχουν προκαλέσει μία πρωτοφανή κρίση ρευστότητας στη ΔΕΗ, η οποία αντανακλάται σε όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα τέλη Ιουλίου οι οφειλές της ΔΕΗ προς τους δύο βασικούς φορείς της αγοράς, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ και τον Λειτουργό της αγοράς, ΛΑΓΗΕ, έφθαναν στα 300 εκατ. ευρώ και τα 180 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με όλες τις αλυσιδωτές συνέπειες που έχει αυτό για τους παραγωγούς ενέργειας, συμβατικούς και ΑΠΕ, οι οποίοι πληρώνονται από τους δύο αυτούς φορείς.
Τον Αύγουστο και ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας είδαν και πάλι καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους. Μετά το τελευταίο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ και τον νόμο για το «new deal», οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας είχαν αρχίσει να εξομαλύνονται.
Τελευταία όμως, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, παρατηρήθηκαν και πάλι καθυστερήσεις, οι οποίες εν μέρει αποδόθηκαν στις θερινές διακοπές του Αυγούστου. Τελικά, ο ΛΑΓΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην τράπεζα να εξοφλήσει τιμολόγια του Απριλίου του 2014, με ποσό ως 510.000 ευρώ. Με τις μέχρι σήμερα πληρωμές έχει εξοφληθεί το 87,5% των τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, περίπου 11.300 πάρκα, που αφορούσαν στον μήνα Απρίλιο.
http://planet-greece.blogspot.com/