Μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, το περιοδικό Spiegel χαρακτηρίζει καλές τις προοπτικές του ελληνικού χρέους, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά. Παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής...
Σύμφωνα με σύντομο άρθρο που δημοσιεύεται στην αυριανή έντυπη έκδοση του Spiegel, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ' ότι έχει αρχικά προβλεφθεί.
Χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού
Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται κύκλους της τρόικας, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το μερίδιο το ποσοστό των χρεών σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειωθεί ως το 2022 κάτω από το ποσοστό του 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Αιτία για τις «καλές προοπτικές» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ότι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος.
Το περιοδικό επισημάνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση διαθέτει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Χρειάζεται συμφωνία των δανειστών
Όπως υπενθυμίζει το Spiegel, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένα τα 11 δισ. ευρώ από προηγούμενο πακέτο βοήθειας. Εδώ προφανώς το περιοδικό εννοεί το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τo οποίo προβλέπεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δισ. για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών. Προϋπόθεση βέβαια είναι η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αποσπάσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση της Άγκελα Μέρκελ.
Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει επίσης πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.
Πηγή: Deutsche Welle