Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας προσέφερε κλάδο ελαίας σε ορισμένους βουλευτές του κινήματος του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η πολιτική κόντρα ενισχύθηκε μετά την ψηφοφορία που άφησε το κοινοβούλιο διχασμένο.
«Είμαστε διορατικοί αλλά όχι σεχταριστές, οπότε όσοι θέλουν να μας συναντήσουν σε αυτές τις βάσεις -σκέφτομαι, κυρίως, τους αριστερούς Μακρονιστές- θα είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε στο ραδιόφωνο France 2 η Johanna Rolland, επικεφαλής διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών και δήμαρχος της Νάντης, στη δυτική Γαλλία (στη φωτογραφία ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας).
Ανέφερε την έλλειψη γιατρών και τοπικής αστυνομίας ως συναινετικά θέματα πάνω στα οποία θα μπορούσε να εργαστεί μια νέα πλειοψηφία, υπονοώντας ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να συμφωνήσει σε νομοθεσία κατά περίπτωση.
Η προσπάθεια δείχνει ότι η αριστερή συμμαχία -που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία- επιδιώκει να αναλάβει την πρωτοβουλία μετά την αιφνιδιαστική νίκη της στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η ψηφοφορία δημιούργησε μια περίπλοκη διάσπαση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία ανοίγει την πόρτα σε πρωτοφανείς συμφωνίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
 
Top