Δεν  ηρεμεί το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι αρκετοί και από την πλειοψηφία και από την αντιπολίτευση θα ήθελαν να πέσουν οι τόνοι για το καλοκαίρι.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένοντας στη γραμμή «παρέλαβα χάος» ουσιαστικά εργαλειοποιεί πολιτικά τη δυσχερή οικονομική θέση του κόμματος, αφενός ως γραμμή άμυνας για τις δυσάρεστες επιλογές σε σχέση με τα κομματικά ΜΜΕ, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα και της «φρουράς» του μέσα στο κόμμα, στο πλαίσιο του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος που επιδιώκει στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περί αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναγορεύει σε ζήτημα της βούλησης των μελών, δείχνοντας να θέλει να πετάξει από πάνω του την ευθύνη, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις διαγραφές- το θέμα της διαγραφής Σπίρτζη δεν τέθηκε από την ηγεσία αλλά από 70 μέλη του κόμματος, εκ των οποίων 3 είναι και μέλη της ΚΕ.

Νέες βολές κατά Τσίπρα
Χθες, μιλώντας στο Talk Radio και μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου, όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον, η Οικονομική Επιτροπή ενημέρωσε το όργανο για την οικονομική κατάσταση στο κόμμα και στα κομματικά ΜΜΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε νέες βολές κατά Τσίπρα, για τα οικονομικά. Υπενθυμίζεται, ότι 8 μέλη της ΠΓ που ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των «διαφωνούντων» με την ηγεσία, είχαν ζητήσει να σταματήσει η υπονομευτική για το κόμμα αναφορά σε μαύρα ταμεία και να εγκρίνει η ΠΓ τη θέση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο διαφανές κόμμα».
Η πλειοψηφία, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, παρέπεμψε τη συζήτηση και ψηφοφορία που ζητούσαν οι 8, στην επόμενη συνεδρίαση, με τον Κασσελάκη μια μέρα μετά (χθες) να επανέρχεται δημόσια και να συντηρεί με νέες δηλώσεις τις «σκιές» για τα οικονομικά επί Τσίπρα.
Είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπήρξε πρόεδρος για 15 χρόνια, άρα ό,τι διαχειρίζομαι και ό,τι διαχειριζόμαστε στα συλλογικά μας όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσίας η οποία υπήρξε εκεί για 15 χρόνια».
Είπε επίσης ότι προεκλογικά του είχε αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα και πως όλοι, και στο γραφείο Προέδρου και στην Πολιτική Γραμματεία ήταν ενήμεροι για τα οικονομικά του κόμματος.
Επανέφερε τα περί «τεράστιου ανοίγματος» σε προμηθευτές μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2023 και εν όψει των εκλογών του Ιουνίου του 2023, «όταν ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωνόταν η χρηματοδότηση του επόμενου χρόνου».

Αλλαγή ονόματος και διαγραφές μέσω της … βούλησης των μελών
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην έχει πρόβλημα τόσο με το «Προοδευτική Συμμαχία» αφήνει ανοιχτό όμως το περί «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» αν και πετάει το μπαλάκι στα μέλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μίλησε για Συνέδριο «επανίδρυσης».
Σημειώνεται πως λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ευρωεκλογές, μιλώντας τότε και πάλι στον Τάκη Χατζή και στο One Channel είχε πει ότι το όνομα δεν θα αλλάξει.
Χθες σημείωσε πως ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί να κρατήσει το όνομα «αλλά δεν είναι δική μου απόφαση. Είναι απόφαση των συνέδρων, των μελών του κόμματος εάν επιθυμούν να το αλλάξουν. Προφανώς για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικό όνομα».
Τα ονόματα, είπε, «έχουν μια ιστορία, είναι ένα brand στην κοινωνία, το τι συμβολίζουν».
«Το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Είναι το δεύτερο μισό του ονόματος, που είναι το σημαντικό όσον αφορά στην παραγωγή πολιτικής από δω και πέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα το οποίο άφησε ένα μαξιλάρι στη χώρα. Δεν έφαγε από την επόμενη γενιά. Η γενιά μου δεν εκδιώχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκδιώχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα διαγραφής Σπίρτζη που ζήτησαν με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του κόμματος, την Γραμματέα και την Επιτροπή Δεοντολογίας 70 μέλη του κόμματος, για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά» ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Οποιαδήποτε ομάδα μελών μπορεί να προβεί στην Επιτροπή δεοντολογίας για να καταγγείλει ότι θέλει και μετά η Επιτροπή να αποφασίσει. Θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής αλλά θα παρότρυνα τον κύριο Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη και στον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο κόμμα του».
Επί της ουσίας παρουσιάζει το ενδεχόμενο διαγραφής ως επιλογή των μελών και απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, την οποία δηλώνει ότι θα σεβαστεί.

Σπίρτζης: «Εύχομαι να διαγραφώ από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στον Τσίπρα»
«Εύχομαι να διαγραφώ από ανθρώπους που ρίχνουν λάσπη στον Αλέξη Τσίπρα» ήταν η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Attica (χθες), όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα για το οποίο έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες, αυτό των σχέσεων της Κουμουνδούρου με τα «τρολ» του διαδικτύου. Παραπέμποντας στην «γκάφα» του στιχουργού Νίκου Μωραϊτη σημείωσε πως «αποκαλύφθηκε μια πολύ στενή σχέση και συνεργασία, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου, του Μπάμπη του Παπαδάκη με τους υβριστές μας».
Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας να τρέξει το θέμα του ελέγχου του Χρήστου Σπίρτζη, που πάντως είναι με ερωτηματικό πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα προξενήσει αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση σε συνδυασμό με τη βεντάλια των θεμάτων που βάζει διαρκώς ο Στέφανος Κασσελάκης και συντηρούν το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα».
 
Top