«Θερμή» υποδοχή στον πρώην υπουργό... 

Οι Πόντιοι της περιοχής αποδοκίμασαν τον κ. Φίλη κατά την άφιξη του στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με το θέμα το Κράτος και τη Θρησκεία.

Ειδικότερα οι...


συγκεντρωμένοι, αφού αποδοκίμασαν τον πρώην υπουργό του ζήτησαν να ανακαλέσει όσα έχει πει σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων, ωστόσο όπως τόνισαν ο κ. Φίλης τους απάντησε πως δεν ζητά συγνώμη για όσα έχει πει.

"Έχουμε απαντήσει στη Βουλή επισήμως για το θέμα. Είναι παρεξηγήσεις όλα αυτά", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Φίλης.

Η μεταρρύθμιση στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει με όρους ενότητας του λαού» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», στην Καλαμαριά.

«Γιατί ένας διοικητικού χαρακτήρας χωρισμός μετατρέπεται σε θέμα ιδιοπροσωπείας και ταυτότητας;» διερωτήθηκε ο κ. Φίλης, υπενθυμίζοντας ότι «το ίδιο είχε συμβεί και την εποχή του Χριστόδουλου με τις αστυνομικές ταυτότητες».

«Το ζητούμενο είναι, όχι ο ακαθόριστος χωρισμός, αλλά η πολύ συγκεκριμένη διαμόρφωση διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας» συνέχισε ο κ. Φίλης, αναφερόμενος σε ζητήματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. «Το άρθρο 3 χρειάζεται ριζική αναθεώρηση» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και συνέχισε, αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τη σχέση πολιτείας - εκκλησίας. «Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν χωρίς βιασύνη. Αλλά κάποτε να υπάρξει κατάληξη» πρόσθεσε ,τονίζοντας ότι η εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα της πολιτείας.

«Η αυτονόητη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας είχε προκαλέσει επικρίσεις από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Το σχολείο όμως είναι κοσμικό, δηλαδή ουδετερόθρησκο". Συνέχισε, λέγοντας, ότι από τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα θρησκευτικών, που είχαν ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά, για μια πενταετία, σε ορισμένα σχολεία και επεσήμανε «τον προοδευτικό και σύγχρονο χαρακτήρα των παιδαγωγικών μεθόδων που διέπουν τα νέα προγράμματα».

Πηγή: Thestival.gr - ΑΠΕ ΜΠΕ
 
Top