Από το "PRESS-GR"
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με πρόταση του υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά απένειμε στον  δημοσιογράφο  Νικόλαο Ι. Μέρτζο το μεγάλο παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.
Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην... Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η επίσημη απονομή του παρασήμου θα τελεσθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 7η Ιουνίου 2017. ΄
Όμως την ακύρωση της απόφασης να τιμηθεί ο Νίκος Μέρτζος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» υπενθυμίζοντας τη δράση του  κατά τη διάρκεια της Χούντας.

«Η ολομέλεια της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» καταγγέλλει την απόφαση απονομής του παράσημου Aνώτερος Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος στον Νίκο Μέρτζο, άτομο με διακεκριμένη θητεία στο χουντικό παρακράτος και στην προβολή της δικτατορίας 1967-74. Η δράση του Ν. Μέρτζου είναι ευρύτατα γνωστή στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της χούντας ο Ν. Μερτζος διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο μέλος της πρώτης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» (1970). Τον επόμενο χρόνο εξελέγη απ’ το χουντικό μηχανισμό μέλος και εν συνεχεία γραμματέας και τέλος Β’ αντιπρόεδρος της δεύτερης «Συμβουλευτικής».
Η Συμβουλευτική Επιτροπή λειτούργησε ως βιτρίνα εκδημοκρατισμού του χουντικού καθεστώτος. Για τους παραπάνω λόγους η παράταξη «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη» ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης με την ακύρωση της προαναφερθείσας απόφασης» σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.


«Από την δράση, όμως, του Μέρτζου παραλείπεται μια σημαντική »προσφορά» του στο Έθνος : Υπήρξε διορισμένο από τον Παπαδόπουλο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, της «μικρής βουλής», ένα όργανο των δικτατόρων για την ψήφιση νομοσχεδίων της χούντας. Μάλιστα το 1971 ο δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος διατέλεσε γραμματέας της και συνέχεια αντιπρόεδρος της Β’ Συμβουλευτικής Επιτροπής. Δηλαδή υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της δικτατορίας, η ηγεσία της οποίας καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για εσχάτη προδοσία, γεγονός που αποσιωπάται σταθερά από το βιογραφικό του τιμώμενου κι όχι μόνο στην ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το γεγονός ότι υπήρξε «στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και σύμβουλός του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία – Θράκη (1990-1993)» – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΣ – δεν τον απαλλάσσει από το χουντικό παρελθόν του. Και εδώ είναι η αφελής απορία μου: Αυτή η μαύρη πτυχή δεν μετράει στην επιλογή της παρασημοφόρησής του από τον θεσμικό αρχηγό του κράτους, που κατά τεκμήριο προωθεί και τιμά τις αξίες της συνταγματικής τάξης και της Δημοκρατίας; Αλλά… ποιος θυμάται σήμερα τι έγινε πριν 50 χρόνια;» γράφει στη σελίδα του στο Facebook o δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης.
 
Top