Διαψεύδει η κυβέρνηση τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την επόμενη καταβολή δόσης τον Ιούλιο, εάν οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Τη διάψευση έκαναν με δήλωσή τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «αυτό δεν είναι αλήθεια, θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου». 

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα είπε: «Η Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα αποπληρώσουμε τη δόση του Ιουλίου. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». 

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε παράλληλα: «Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν είναι το θέμα, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μια εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία». 

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμα ότι «η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της». 

Μάλιστα ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες». 

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. 

Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία. 
Handelsblatt: Δεν έρχεται καλύτερη λύση για το χρέος -Πολιτική ήττα Τσίπρα 

Εντωμεταξύ, δημοσίευμα της Handelsblatt, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των ξένων συντακτών από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει καλύτερο συμβιβασμό, μεταξύ των δανειστών, για το χρέος από εκείνον του τελευταίου Eurogroup, η οποία διαβλέπει πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. 

«Επειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει »βαριές» αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», γράφει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η Αθήνα επιμένει για την ελάφρυνση χρέους», το οποίο αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα. 

«Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσουν στο επόμενο Eurogroup να φτάσουν σε μεγαλύτερο συμβιβασμό από εκείνον που παρουσιάστηκε πριν από μία εβδομάδα. Θα είναι πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, που οι βουλευτές του ενέκριναν τα νέα μέτρα λιτότητας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στο σχέδιο που συζητήθηκε στις 22 Μαΐου, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρήματα μέχρι να αποδειχθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση για μετά τις γερμανικές εκλογές. 

«Επικίνδυνο παιχνίδι» 

«Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος», σημειώνει ακόμη η Handelsblatt. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. »Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές», είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα. 

«Κουρασμένος και γκρινιάρης» 

«Οι δυσκολίες των τελευταίων μηνών έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον Τσακαλώτο. Ο 57χρονος δείχνει κουρασμένος και γκρινιάρης», σχολιάζει η Handelsblatt για τον υπουργό Οικονομικών. «Προκειμένου να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τώρα πιέσεις μέσω των ΜΜΕ», σημειώνει ακόμη για τη συνάντησή του με τους ανταποκριτές. 

«Αναζητούμε μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση» 

Πάντως, πέρα από τις εκτιμήσεις της γερμανικής εφημερίδας ο κ. Τσακαλώτος, χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένου τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε να κατεβάζει μόνος του τον πήχη λέγοντας ότι «αναζητούμε μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση», υπογραμμίζοντας παράλληλα, όμως, ότι «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22». 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της, καθώς και ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες». 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να υπάρξει λύση. «Νομίζω ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος οτι εργάζεται για μια λύση, παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», ανέφερε στην ενημέρωση των συντακτών ξένου τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες. 

«Όλα εξαρτώνται από το αν το ΔΝΤ θα είναι στο Πρόγραμμα ή όχι» 

«Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει», ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόσθεσε ότι «η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει απο το Μάιο του 2016 τώρα έχουμε Μάιο 2017 σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα». 

Θέμα της ΕΚΤ το QE 

Κληθείς δε, να απαντήσει στο ερώτημα αν θα ενταχθούμε στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε: «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο ¨Κυριος μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. 

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές». 

Σημείωσε δε, ότι «αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. 

Το πώς θα δουλέψει αυτό με την qe, με το ΔΝ μέσα, το ΔΝΤ εξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα μισό έξω δεν ξέρω» , ανέφερε. 

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν ένιαι σωστό να κρύβονται πίσω απο την αποψη και τις αναλύσεις αλλων θεσμών», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «χωρίς το qe δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές». 

«θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ»
 
Top