Η ευρωπαϊκή ενοποίηση προϋποθέτει σεβασμό των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης και πλήρη τήρηση των συμπεφωνημένων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του κατά τις εκδηλώσεις των «Παλαιολόγειων 2017».

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι, "η σημερινή Ιερή Ημέρα Μνήμης υπενθυμίζει πάντα την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο βωμό της Ιστορίας και του διαρκούς Αγώνα για την Ελευθερία του Έθνους των Ελλήνων.

Συμβολίζει όμως, και μάλιστα με απαράμιλλο τρόπο, την ανεκτίμητη συνεισφορά του Βυζαντινού Πολιτισμού στην θεμελίωση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Και τούτο διότι συνιστά ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένο γεγονός το ότι ο Βυζαντινός Πολιτισμός, ιδίως μέσω της «Παλαιολόγειας Αναγέννησης», αφενός συντήρησε τους δύο πρώτους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι τον πυλώνα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και τον πυλώνα των Θεσμών της Αρχαίας Ρώμης.

Και, αφετέρου, έθεσε τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ο οποίος εμπλούτισε τους δύο πρώτους με τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, προσδίδοντας έτσι στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό τα ουσιώδη ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να κατευθύνουν, ιδίως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τις ηγεσίες των Λαών της.

Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει καθένας μας, στο ακέραιο, με την Καγκελάριο κα Μέρκελ, όταν επισημαίνει ότι: «Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» και ότι «πρέπει ν΄ αγωνισθούμε μόνοι μας για το μέλλον και την μοίρα μας ως Ευρωπαίων».

Για να επιτύχουμε όμως αυτόν τον, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο, οφείλουμε να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση της οριστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Η οποία όμως προϋποθέτει σεβασμό ιδίως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης και πλήρη τήρηση των συμπεφωνημένων.

 
Top