Υπερβολική χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την απόφαση του δικαστηρίου στο Ρέθυμνο που τιμώρησε με 80 μέρες κοινωνική εργασία τρεις από τους καταληψίες-μαθητές σε γυμνάσιο της περιοχής.

«Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας.

«Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής, επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.

 
Top