Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών, ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές. Συνοδεύεται, τέλος, από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ.

 
Top