"Στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μία κατάσταση κρίσης, καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου (σ.σ. πρόωρες εκλογές)", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο STAR.

"Ο στόχος στον οποίο δουλεύουμε όλοι είναι να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε διότι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος", είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

"Αυτός είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σας λέω, λοιπόν ότι κανένας δεν δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση".

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα όσα είπε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δήθεν "υποχωρεί" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παίρνει το θέμα στην πλάτη του ο κ. Μητσοτάκης.

"Παρακολούθησα μια προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός "υποχωρεί" και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε επίσης μια κατασκευή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και παρατήρησε: "Η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το στόμα του για το χρέος ήταν χθες. Είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, διότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία είχε αποδεχτεί πλεονάσματα περίπου 4,2% περίπου μέχρι το 2030, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Εμείς καλέσαμε τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές, και στο Κοινοβούλιο, να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει τους δανειστές λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν τόσα κι άλλα τόσα μέτρα και στη συνέχεια, όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία, μας κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε".

Σε ερώτηση αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να χαραχθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, καθώς, όπως είπε, "η διεθνής συζήτηση για το χρέος έχει προ πολλού ξεπεράσει, στο επίπεδο και στο βάθος της, τη συζήτηση που γίνεται στην εγχώρια πολιτική και στα μίντια" και σημείωσε:

"Η συζήτηση στην οποία συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές περιβάλλον είναι πιο μπροστά από όλα όσα συζητούνται και από όλα όσα, υποτίθεται, ότι υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης".

 
Top