Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και για το ήθος και τη σοβαρότητά του, υπογράμμισε σε μήνυμά του που διαβάστηκε στο πολιτικό μνημόσυνο του αείμνηστου πολιτικού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προσέθεσε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διαδρομής του Γερ. Αρσένη ήταν ότι δεν δίστασε να εγκαταλείψει τις θέσεις εξουσίας, θέσεις με ιδιαίτερη πολιτική δύναμη και επιρροή, όταν διαπίστωσε ότι η πορεία των πραγμάτων στη χώρα, τον οδηγούσε σε σύγκρουση με τις αρχές του.

Το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας στις κυβερνήσεις του, αλλά και οικονομολόγου με μεγάλη διεθνή διαδρομή πριν έρθει στην Ελλάδα, οργανώθηκε στο "'Ίδρυμα Κακογιάννη" της Αθήνας, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Στην εκδήλωση μίλησαν πολλοί κατά καιρούς συνεργασθέντες με τον εκλιπόντα που φώτισαν τις ιδιαίτερες πτυχές της συμβολής του στην οικονομική, εκπαιδευτική και αμυντική πολιτική.

Οι καθηγητές Βαΐτσος, Ρουμελιώτης και Σαπουντζόγλου, που συνεργάστηκαν στενά με τον Γεράσιμο Αρσένη υπογράμμισαν ότι, σε αντίθεση με τα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα του ΔΝΤ, καθώς και των συντηρητικών κυβερνήσεων της Θάτσερ και του Ρέιγκαν, ο εκλιπών πίστευε ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική ανάκαμψη μέσω της στήριξης ενός ικανοποιητικού επιπέδου εσωτερικής ζήτησης «μέσα όμως στα όρια που επιτρέπουν οι διαθέσιμοι οικονομικοί και συναλλαγματικοί πόροι» και κυρίως να προωθηθεί «η διεύρυνση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας» και η ενίσχυση της «ανταγωνιστικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας», μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, παροχής ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις και κινητοποίησης όλων των παραγωγικών φορέων του τόπου. 

Ο Γεράσμιος Αρσένης προχώρησε στην κατάργηση της «Νομισματικής Επιτροπής» που ίσχυε από το 1946, στην ίδρυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (της πρώτης «bad bank») για την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον εκσυγχρονισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου με την ΕΟΚ(1982) για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και προετοιμασία για την εισαγωγή του ΦΠΑ, στην κοινωνικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και στην προώθηση του Πενταετούς Προγράμματος (1983-1987) ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας με τη μέθοδο του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης τόνισε τη συμβολή του Γεράσιμου Αρσένη στην ανοικοδόμηση, στη σταθεροποίηση και στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο 1981-1985. Το πρόγραμμά του συγκράτησε τον κατήφορο της εθνικής οικονομίας και την επανέφερε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα, πέτυχε την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των χαμηλόμισθων και ασθενέστερων οικονομικών τάξεων. Στήριξε τους χαμηλοσυνταξιούχους και το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, κατάφερε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, παρά τη διορθωτική υποτίμηση της δραχμής το 1983. Ταυτόχρονα περιόρισε, τόσο το 1982 όσο και το 1983, το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για την πολιτική Αρσένη στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, που σφραγίστηκε από την εισαγωγή του "δόγματος" του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και την κατάργηση της τελευταίας "επιτηρούμενης ζώνης" στη Θράκη, μίλησαν οι καθηγητές Μαν. Μπεντενιώτης και Χρ. Γιαλλουρίδης και ο διευθυντής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Δρ. Κολλάρος, που αναφέρθηκαν επίσης στη μεταρρύθμιση της Οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής ποινικής δικαιοσύνης, τη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, τη συγκρότηση Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του λεγόμενο ΕΠ.Υ.Ε.ΘΑ, την καθιέρωση ειδικού μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην τρίτη ενότητα της εκδήλωσης, αφιερωμένη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προώθησε, μίλησαν οι καθηγητές Σπύρος Φλογαΐτης, Γιάννης Πυργιωτάκης και Άρης Αλεξόπουλος.

Στην ενότητα αυτή αναπτύχθηκαν οι αρχές στη βάση των οποίων προωθήθηκε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κυρίως η επιμονή του Γεράσιμου Αρσένη για μια «παιδεία ανοικτών οριζόντων» και πολλαπλών επιλογών σε όλες της βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ ο κ. Αλεξόπουλος , που χαρακτήρισε τον Αρσένη «επίμονο μεταρρυθμιστή πολιτικό», ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεταρρυθμιστικού αυτού εγχειρήματος από τα οποία αντλούνται χρήσιμα συμπεράσματα για επόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Από όλους τους ομιλητές υπήρξαν αναφορές στην κατάργηση της επετηρίδας, στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, στο άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα προγράμματα δια βίου μάθησης, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στην αναβάθμιση των ΤΕΙ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συγκλονιστική, και από καρδιάς ομιλία της Ευρυδίκης Λειβαδά Ντούκα, η οποία συγκίνησε βαθύτατα το κοινό, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο του πολιτικού Γεράσιμου Αρσένη.

 
Top