Σε έκτακτο συνέδριο οδηγεί το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο μετά την ένταση που επικράτησε το Σάββατο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος με αφορμή το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα  προκήηρυξε ς έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διαμορφώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη,για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κ.Γεννηματά τον Ιανουάριο του 2016 και που περιλαμβάνει: Εκλογή του Επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση. Συνέδριο και εκλογή οργάνων.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί πριν το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα λάβει χώρα στις στις 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου. .
"Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας", είπε η κ.Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι "η παρούσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξελέγη κατά την διάρκεια μεταβατικών διαδικασιών, για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόμμα μας ενέγραφε ποσοστά κατά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης κάτω και από το όριο εισόδου στην Βουλή".

Η νέα ΚΠΕ αναμένεται συνεπώς να είναι λιγότερο... βενιζελική. Άλλωστε και χθες ήταν απών ο κ. Βενιζέλος η πτέρυγα του οποίου οδηγείται (ή ωθείται) προς την έξοδο!

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως ουσιαστικά ξήλωσε και το γραμματέα της ΚΠΕ Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποιος τις προηγούμενες ημέρες επέμενε στην πρόσκληση του Ποταμιού και της Ώρας Ευθύνης εν όψει συνεδρίου και νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στον Αθήνα 9,84 είχε επιτεθεί στην κ.Γεννηματά λέγοντας: "Καταγγέλλει τους μηχανισμούς, ενώ η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει μηχανισμό. Το διακύβευμα είναι αν θέλουμε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών, ή αν θέλουμε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη. Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ".
Ο κ.Ξεκαλάκης δεν μετακινείται από τη θέση του, όμως η κ.Γεννηματά μετατρέπει την ΚΠΕ σε οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου και τα καθήκοντα του γραμματέα τα αναλαμβάνει συντονιστής.

"Για την αποτελεσματική διοργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου συγκροτείται με απόφασή μου, άμεσα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) κατά τα πρότυπα σχετικών αποφάσεών μας σε αντίστοιχα Συνέδρια που προηγήθηκαν. Η ΚΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα έχει Γραμματεία και Συντονιστή. Οι αρμοδιότητες του Γραμματέα της ΚΠΕ μεταβιβάζονται στον Συντονιστή της ΚΟΕΣ. Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ", ανακοίνωσε ειδικότερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κ.Γεννηματά άφησε αιχμές και κατά της ομάδας στελεχών υπό τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που το Σάββατο κατέθεσαν χωριστή πρόταση στην ΚΠΕ με αποτέλεσμα το προεδρείο να αποχωρήσει και να προκληθεί ένταση.

"Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών. Η βάση μας θεωρεί ως ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι και κερδίζει μάχες, κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την πορεία. Είναι επίσης ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να υβρίζονται βουλευτές και στελέχη που αποφάσισαν με δική τους βούληση να συμπορευτούν μαζί μας, αναγνωρίζοντας την πολιτική και τη δράση μας. Ως εδώ. Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αν το επιτρέπαμε θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ ,σε ένα κόμμα «ελεγχόμενο» από μηχανισμούς", είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εθεσε τα εξής ερωτήματα:
"Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί των μηχανισμών θα οδηγούν σε αέναες διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας?
Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό παρακολούθημα που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω και από εκεί, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων;
Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μία παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;".
Σχολίασε δε οτι "άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ότι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους."
Υπενθύμισε επίσης ότι: "Ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μία δύσκολη στιγμή. Η παράταξη είχε πληγωθεί και διασπαστεί. Το στελεχιακό μας δυναμικό είχε αποψιλωθεί. Το κόμμα ήταν διαλυμένο και εκλογικά οδηγούνταν στον αφανισμό" αφήνοντας έτσι έμμεσες αιχμές και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, που απούσιαζε και σήμερα από την ΚΟ όπως και το Σάββατο από την ΚΠΕ. "Δύναμη μου ήταν η εμπιστοσύνη των 50000 μελών μας, που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Εκλογή που όχι μόνο δεν τραυμάτισε την παράταξη αλλά χάρις και στους δύο συνυποψήφιους μου τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενίσχυσε την ενότητα και την συλλογικότητα της παράταξης", πρόσθεσε η κ.Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και σε όσους κάνουν λόγο για διορισμένους συνέδρους: "Όπως αποφασίσαμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μετέχουν τα εκλεγμένα στα όργανα των κομμάτων μας στελέχη, αλλά όχι μόνον αυτοί!
Στόχος μας είναι να συμμετέχουν οι ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι εκλεγμένοι από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από γνήσιες και μαζικές διαδικασίες, εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά Κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της οικολογίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν «διορισμένους συνέδρους». Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους «διορίσει» με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής «γραμμής»."
 
Top