Τη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου, παρουσιάζοντας τα μέτρα ως αναγκαία για την έξοδο από την επιτροπεία καθώς θα οδηγήσουν σε μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος και επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει τα μέτρα το 2019 εάν εν τω μεταξύ δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Χαρακτήρισε σοβαρό και σεβαστό αντίπαλο το Σόιμπλε, "αλλά δεν παίζει μόνος του" ενώ αν και επέμεινε στην πολιτική ορθότητα του παλαιότερου συνθήματος "Go back madame Merkel" χαρακτήρισε τη γερμανίδα καγκελάριο "ανοιχτομυαλη και με αίσθηση ευθύνης".

"Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα αυτό" δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 42 φορές μικρότερο πλεόνασμα και άρα 42 φορές περισσότερα μέτρα, ενώ απαιτούσε σκληρά μέτρα στα εργασιακά. "Τα αντίμετρα δεν είναι της πλάκας" τόνισε, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και υποστήριξε ότι η μεγάλη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες είναι ότι "εμείς δεν πήραμε μίζες" εκτιμώντας ότι για αυτό υπάρχει ανοχή του κόσμου και όχι διαδηλώσεις.Αλλά δεν θα τα εφαρμόσουμε αν δεν πάρουμε και το χρέος- Σοβαρός και σεβαστός ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ- Η έξοδος για το Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά χρόνων!

Προϋπόθεση για να πάρουμε τη λύση για το χρέος «βάπτισε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που θα ψηφισθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε, πάντως, ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία από την πλευρά των δανειστών «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε». Επέμεινε παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα ψηφισθούν θα εφαρμοσθούν παράλληλα με τα αντίμετρα.

Ο κ.Τσίπρας έκανε σαφές ότι έχει πέσει πολύ νερό στο μύλο και από την εποχή του go back mrs Merkel και πλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μια ανοιχτόμυαλη πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης της, ενώ και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε κολακευτικές αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό και σεβαστό.
Εντύπωση προκάλεσε και η διαπίστωση του κ.Τσίπρα ότι φέτος το Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν. Και ενώ αναφέρθηκε στους «καινούργιους δρόμους» δεν είδε όταν «βγήκε έξω» την απίστευτη ταλαιπωρία στους ημιτελείς άξονες...

Μεταξύ άλλων, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσίπρας είπε:
Για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση
-Εύλογο το ερώτημα. Τώρα μπορώ να απαντήσω και να πείσω. Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε ο,1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Ολοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που εμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.

Για τη δήλωσή του ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα
-Και χάρη σ' αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση

Ναι, αλλά δεν έχουμε το χρέος. Λέγατε ότι είναι ξένο προς τους κανόνες να νομοθετήσουμε μέτρα δύο χρόνια πριν
-Tα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Θα εφαρμοσθούν. Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος. Γιατί ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα; Ηθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις.

Τα αντίμετρα δεν λένε τίποτα στο συνταξιούχο. Εχει χάσει στα επτά χρόνια το 65%-70% του εισοδήματός του δεν λένε τίποτα π.χ. τα σχολικά γεύματα. Ακουσαν ακόμη και γιατί δίνουν χαρτζηλίκι στα εγγόνια
-Τα αντίμετρα δεν είναι σωστό να τα υποβαθμίζουμε. Είναι 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτος και έχουν να κάνουν με φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, επιδοματικά που έχουν να κάνουν με στήριξη του ανύπαρκτου κοινωνικο΄θ κράτους. Επίδομα ενοικίου, επίδομα από το πρώτο παιδί, παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
-Να μιλήσω και στον άνεργο και στον συνταξιούχο. Αντέχει αυτή η χώρα 8ο 9ο χρόνο επιτροπείας. Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτά τα μέτρα έχουν αρχή εφαρμογής 1-1-19, εφόσον βγούμε στις αγορές.

-Ερχεστε μέσα στο Μάιο να ψηφίσετε τα μέτρα πριν το Eurogroup και δεν έχουμε λύση για το χρέος.
Πώς θα ψηφίσετε τα μέτρα
-Εχουμε χρόνο 20 μήνες.

-Θα τα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει λύση;

-Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει.

Για την υπερφορολόγηση
Και προηγουμένως μας λέγανε όλοι «κόφτης, κόφτης, κόφτης». Τελικά ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε. Πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έπεσαν κόφτες στη ρεμούλα, στη φοροδιαφυγή, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Γιατί δεν έπιαναν πλεόνασμα; Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον φέραμε εμείς.

Γιατί έπρεπε να πάτε σε μεγαλύτερο πλεόνασμα, σκουπίζοντας τη ρευστότητα

Σκουπίσαμε τη ρεμούλα, τη φοροδιαφυγή και τις μίζες.

Πιάσαμε το πλεόνασμα, έχουμε και μέτρα το '19 και το 20
-Εχουμε και αντίμετρα. Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα.

Με πλεόνασμα στο 3.5% ή στο 4.5% ενεργοποιούνται τα αντίμετρα;
-Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και να ισχύσουν ταυτόχρονα το 19 και το 20, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων, με πλεόνασμα στο 3.5%.

Η συζήτηση για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερο βάθος. Στην Ευρώπη έχουμε εκλογές. Για μας σημασία έχει να μπει τέλος στη μεγάλη περιπέτεια που μπήκαμε το 2010. Οταν θα αλλάζουν τα πράγματα, θα μειώνεται η ανεργία, όταν η χώρα στοιχειωδώς θα στέκεται στα πόδια της. Tα μέτρα που θα ψηφίσουμε είναι το εξιτήριο για να βγούμε από το πρόγραμμα. Οι ξένοι έβλεπαν το πάρτι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.

Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.
-Είναι λάθος γιατί οι ληξιπρόθεσμες συνυπολογίζονται και επιπλέον βαίνουν μειούμενες. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% το 2017.

-Ακουγα ότι το φετινό Πάσχα ήταν Ιούλιος των capital controls. Βγήκα, κυκλοφόρησα, είδα τη μεγαλύτερη έξοδο, σε δρόμους που άνοιξαν και δεν είναι μονταζιέρα. Εργα που είχαν μείνει κωλυμένα επί τέσσερα χρόνια.

-Πώς προχωράτε με ζέση στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ άλλα λέγατε;
- Αν ήταν δική μας η επιλογή, είμαστε υπέρ συμπράξεων και όχι ιδιωτικοποιήσεων, θα κάναμε αλλιώς. Παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη, δεν ήταν δική μας επιλογή. Δώσαμε μάχη διαπραγμάτευσης και παραδεχτήκαμε ότι πέσαμε σε τοίχο και το είπαμε και κάναμε εκλογές. Αλλά δεν πουλήσαμε μπιρ παρά. Επαναδιαπραγματευθήκαμε τη συμφωνία για τον ΟΛΠ.

-Δεν δίστασα να πω ότι είχα και αυταπάτες. Πέσαμε σε τοίχο. Αλλαξε η εικόνα της χώρας, αλλά ακόμη και αυτή η μάχη δεν δόθηκε αδίκως. (sic δεν δόθηκε εν αδίκω)

Συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές;
Είναι ρεαλιστικός στόχος μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαϊου

Μετανιώσατε για το go back mrs Merkel;

Πιστεύω ότι η κ.Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή οικονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του Νότου. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι διαφορετικό όταν μιλάς με κάποιον και διαφορετικό από την εικόνα. Είναι ανοιχτόμυαλη (π.χ. στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης) και έχει συναίσθηση της ευθύνης της

Για τις κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία

Πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να γίνεται στοιχειώδης έλεγχος. πρέπει να έχουμε μέτρο και να προστατευθούν όσοι έχουν αδυναμία.

Για τη ΔΕΗ
-Η ΝΔ είχε συμφωνήσει για τη μικρή ΔΕΗ- στην ουσία ήταν η εκποίηση του φιλέτου της ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ- των δικτύων, που είναι ο εθνικός πλούτος. Διασφαλίσαμε ότι το 51% των δικτύων θα είναι στον δημόσιο έλεγχο και αποτρέψαμε την προοπτική πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού. Η ΔΕΗ παράγει το 50% του ρεύματος και πουλάει στο 90%. πρέπει να το πάμε στο 50%. Δεν θα επιλέξουμε νέα λιγνιτικά πεδία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε το ποσοστό στα υφιστάμενα πεδία. Αναζητούμε τον τρόπο που θα ανταποκριθεί η ΔΕΗ στις δεσμεύσεις που έχουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για τον ΕΝΦΙΑ
-Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Βερεσέδια ακόμη και για τα φάρμακα
Γι' αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε τα αντίμετρα.

-Εμείς δεν πήραμε μίζες, ούτε θαλασσοδάνεια.
-Αν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα όχι ως πολιτικός, αλλά και ως φυσικό πρόσωπο. Ελεγα εκείνη την εβδομάδα ότι δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, ήθελα να διεκδικήσω μια καλύτερη συμφωνία.

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Ας ελπίσουμε ότι οι προβλέψεις μας καθυστερούν για λίγους μήνες. Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να βγούμε στις αγορές.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Δεν τις έχουμε ξεχάσει. Η Βουλή έκανε επιτροπή που έβαλε δημόσια το θέμα, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του και στον καιρό του. Να στέκεται η χώρα στα πόδια της για να διεκδικήσει.

Για τις μειώσεις στις συντάξεις

Το 40% των μειώσεων στις συντάξεις δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν στη θέση του οποιοσδήποτε άλλος σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή τί θα έκανε; Θα έδινε στον Σόιμπλε και στη Λαγκάρντ την ευκαιρία να πουν ότι φταίει η Ελλάδα; Θα έφερνε κάτι καλύτερο ο κ.Μητσοτάκης; Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ζητάει εκλογές χωρίς να μας λέει τι θα κάνει. Μας είπαν ότι και τα εργασιακά είναι ιδεοληψία. Κυβέρνησαν 40 χρόνια και τα έκαναν να μην πω πως.
 
Top