Τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Χασάν Σούκρι (Sameh Hassan Shoukry), στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα, στηρίζουμε την σταθερότητα της Αιγύπτου, διότι της αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει σε πολλούς τομείς στην περιοχή και ιδίως στους εξής τρεις τομείς:

Πρώτον, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Δεύτερον, στην καταπολέμηση και κυρίως πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και τρίτον στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, δηλαδή στη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Εξέφρασε, παράλληλα, την οδύνη του ελληνικού λαού για τα τραγικά θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Αίγυπτο και ιδίως στους χώρους λατρείας της κοπτικής χριστιανικής κοινότητας, όπως επίσης και στη μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά και τόνισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής βαρβαρότητας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο υπουργό για την εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφορικά με την ΑΟΖ και επισήμανε την διαχρονικότητα του αιγυπτιακού πολιτισμού, με την ευκαιρία και της συμμετοχής του κ. Σαμέχ Χασάν Σούκρι στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Χασάν Σούκρι, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση και του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και πρόσκληση για νέα συνάντηση, εκ μέρους του Αιγύπτιου Προέδρου, την οποία και αποδέχθηκε άμεσα ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι η χώρα του προσβλέπει στη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στις προσπάθειες για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ευχαρίστησε για την δυνατότητα που του δόθηκε να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και υπογράμμισε τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Top