«Εμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, σήμερα το πρωί, στην έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Κάθε πραγματικός πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στην ιστορική συνάρτηση μεταξύ της σύγχρονης παγκόσμιας αναταραχής και των κινδύνων της και της πορείας των επιμέρους πολιτισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της έχουν τις ρίζες τους όχι τόσο στην σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά. Και λόγω ακριβώς αυτής της παρακμιακής τους πορείας δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τη φυσική ειρηνοποιό αποστολή που καθορίζει η ουσία τους, μέσα από τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναλύοντας τις αιτίες αυτής της καταστροφικής παρακμιακής πορείας των Πολιτισμών, ο κ. Παυλόπουλος, αφού παρατήρησε ότι η εξήγηση δεν ήταν ποτέ -και δεν είναι και σήμερα- μονοσήμαντη, υπογράμμισε:

«Άλλοι πολιτισμοί -όπως ο δικός μας, ο δυτικός και, άρα, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός- παρακμάζουν επειδή τα «καύσιμα» της πορείας τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι εξαντλούνται, καθώς αποκόβονται, ανεπαίσθητα αλλά δυστυχώς σταθερά, από τις ρίζες που τους στήριξαν. Δηλαδή, ουσιαστικώς, από τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν και δίχως τις οποίες χάνουν τα βασικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικά τα οποία, μεταξύ άλλων, τους έδιναν τα εφόδια της ομαλής συνύπαρξης και συμπόρευσης με τους άλλους Πολιτισμούς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «άλλοι πολιτισμοί -τα παραδείγματα είναι απτά- παρακμάζουν επειδή, μέσα στον ορυμαγδό των μεταλλάξεων που προκαλεί η άναρχη παγκοσμιοποίηση υφ' όλες τις εκφάνσεις της, τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές κλπ., απώλεσαν τον πρωταρχικό προσανατολισμό τους. Και βαδίζοντας "στα τυφλά" έχουν φθάσει σ' ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό είναι και ένα είδος "φραγής" που καθιστά πλέον από δυσχερέστατη ως αδύνατη την επικοινωνία τους με τους άλλους Πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε πραγματικός Πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς».

Χαιρετίζοντας την έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι κορυφώνει την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2015 ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οργανώνοντας τη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, σημείωσε, ότι και μόνον η σημερινή, δραματική ως ζοφερή, κατάσταση στη Μέση Ανατολή -και κυρίως στη Συρία- αρκεί για να δικαιώσει στο ακέραιο την σημαντική πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά. «Και τούτο, διότι καθένας αντιλαμβάνεται πως η ηχηρή απάντηση της συνύπαρξης και του διαλόγου των Πολιτισμών μπορεί ν' αναδειχθεί σε ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στις μάστιγες του πολέμου και της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, που πλήττουν, χρόνια τώρα, την Μέση Ανατολή με τραγικό θέατρο την Συρία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα φιλοξενεί με ειλικρινή αισθήματα τιμής και χρέους το "Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών", θεωρώντας έτσι, και δικαίως, ότι εκπληρώνει μια κρίσιμη αποστολή που συνδέεται αρρήκτως με το εμβληματικό παρελθόν αλλά και με την ιστορική προοπτική της Ελλάδας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 
Top