Η ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, αποτελεί για την κυβέρνηση μια ημερομηνία ορόσημο σχετικά με την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την χαλάρωση του lockdown. 


Στο τραπέζι κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων μπαίνουν πλέον σκληρά διλήμματα που ενέχουν και ρίσκο. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση που συνυπολογίζει την μη τήρηση του lockdown, την κόπωση των πολιτών και την… ασφυξία στα κρατικά ταμεία. Από την άλλη, η επιτροπή που κρίνει τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα σενάρια για την χαλάρωση του lockdown

Στις 5 Απριλίου η κυβέρνηση θα ζητήσει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away αφήνοντας πίσω και τη μέθοδο του ακορντεόν. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Παιδείας ζητά να γίνει και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης για Λύκεια και Γυμνάσια, ενώ θα ακολουθήσουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μερίδα ειδικών υποστηρίζει πώς δεν θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση αν αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών με αυστηρά μέτρα και στοχευμένα τεστ. Μεγάλες, όμως, είναι οι διαφωνίες μέσα στην επιτροπή και για την κινητικότητα των πολιτών από περιοχή σε περιοχή.

Η κυβέρνηση επιθυμεί στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και μάλιστα χωρίς περιορισμό.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι… μπορεί να ανοίξει, τότε είναι πιθανό να δούμε το εξής σενάριο: Την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.

Όσον αφορά στα σχολεία, η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχουν ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Αργότερα η εστίαση – Πότε τελειώνει το SMS στο 13033

Η εστίαση όπως φαίνεται δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ αντίθετα θα συζητηθεί αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το Σαββατοκύριακο που έρχεται, δηλαδή από τις 3 Απριλίου.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όντως η εστίαση θα ανοίξει τότε κι όχι αργότερα.

Τέλος, να σημειωθεί πως όπως ειπώθηκε στην Βουλή, από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί 775 εκατομμύρια SMS.
 
Top