Στη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος από τα Τρίκαλα ανήκει η νοθευμένη φέτα, η οποία βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, εγείροντας την παρέμβαση των ελληνικών αρχών, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του καθεστώτος Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του προϊόντος.

Το περιστατικό κατέστη γνωστό, κατόπιν δειγματοληπτικής έρευνας δύο διαφορετικών εργαστηρίων στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν εμπεριείχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό από 50% έως 80% έναντι των προαπαιτούμενων προδιαγραφών για πρόβειο γάλα 70% και κατσικίσιο γάλα 30%.

Από την πρώτη στιγμή, η Όμηρος κλήθηκε σε εξηγήσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδας, ενώ αναγκάστηκε σε αποχώρηση από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ).

Τι απαντά η εταιρεία

Σε ανακοίνωσή της, η τρικαλινή εταιρεία έκανε λόγο για βιομηχανικό λάθος της συσκευασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι προχώρησε άμεσα σε ανάκληση της προβληματικής παρτίδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την απορία «πώς μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα λάμβανε κανείς την απόφαση να προβεί σε “νοθεία” φέτας».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε η γαλακτοβιομηχανία,«έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και είμαστε βέβαιοι πως είναι σ’ όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της ΔΟΦ και αντιπρόεδρος της εταιρίας «Δωδώνη», διαμήνυσε ότι εφόσον αποδειχθεί δόλος και όχι αμέλεια εκ μέρους της ελληνικής εταιρείας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς εκπτώσεις.

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η προστασία της ΠΟΠ φέτας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων και βιομηχανιών, ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και αναγκαίο» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η Όμηρος Βιομηχανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1984 από την οικογένεια Γιαννίτση. Κατά τη διάρκεια των 35 ετών λειτουργίας της, η ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει να εξαγάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με 450 πιστοποιημένες φάρμες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και προσφάτως της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και με 1.800 κτηνοτρόφους.

Τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα είναι η φέτα ΠΟΠ, η φέτα βαρελίασια, η φέτα βιολογική, η φέτα χωρίς λακτόζη, το αγελαδινό λευκό τυρί, το πρόβειο λευκό τυρί κ.α.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Μεγάρχη Τρικάλων. Πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο 10.000 τ.μ., με μία μονάδα παραγωγής μεγέθους 6.000 τ.μ.

Η συνολική ετήσια ποσότητα παραγωγής τυροκομικών, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2017, ανέχεται σε 10.000 τόνους. Η εταιρεία απασχολεί 130 εργαζόμενους, με τις επενδύσεις της τελευταίας 5ετίας να ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.
moneyreview.gr


 
Top