Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown με τη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει». 

Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -ποντάροντας στους εμβολιασμούς- προανήγγειλε τις επόμενες 48 ώρες ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία φαίνεται πως θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, πάντα υπό την έγκριση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, προβλέπει αλλαγές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, αναμένεται να διευρυνθεί το επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00, αντί 19:00 που είναι σήμερα. Το μέτρο εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην εκτόνωση των πολιτών, δεδομένου μάλιστα ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν θα είναι ιδανικές για έξοδο από το σπίτι.

Το επόμενο μέτρο, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου, ενώ η επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς παίρνει παράταση για τις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα. Ένα από αυτά, μπορεί να είναι η υποχρέωση της διπλής μάσκας ή συγκεκριμένου τύπου μάσκας για εργαζόμενους. Δεν αποκλείεται, δε, το εν λόγω μέτρο να εφαρμοστεί και στο γενικό πληθυσμό. 

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξεταστούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες των νέων διαγνώσεων από τους ειδικούς και να προβούν στις ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
 
Top