Aπό τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο 
Καθηγητή Χειρουργικής 
τ. Υφυπουργό Υγείας 


Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Πρόεδρο
κ. Θεόδωρο Βενιάμη

Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Βενιάμη,
Με την ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη που διατέλεσε Ιατρός - Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αλλά και μάχιμος πολιτικός και μάλιστα Υφυπουργός της Υγείας, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα "εν υπνώσει" ζήτημα που αφορά μεν τον ελληνικό ναυτικό κόσμο αλλά ουσιαστικά επηρεάζει και αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την Ελλάδα της Πανδημίας.

Πρόκειται για το κλειστό σήμερα Νοσοκομείο Εμπορικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Πεντέλη (το επίσημο όνομά του ήταν "Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εργατών Θαλάσσης"). Ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία '70 "για ανακαίνιση" αλλά ουδέποτε επανέλαβε την λειτουργία του. Παραμένει κλειστό. Η τελευταία απόπειρα ενεργοποιήσεώς του χρονολογείται το 1989 (Υπουργός Υγείας Μιλτιάδης Έβερτ) αλλά δεν έφθασε ποτέ στον επιθυμητό στόχο που ήταν η επαναλειτουργία.

Πρόκειται για επιμελημένη για την εποχή του κατασκευή, μεγέθους ικανού να αντιμετωπίσει πολλούς νοσηλευομένους (300 κλίνες) μέσα σε ιδεώδες κλιματικό περιβάλλον. Ο εξοπλισμός του, η στελέχωσή του και η χωροταξία του ήσαν σημαντική βοήθεια των ασφαλισμένων και απομάχων ναυτικών.

Τεχνικά στοιχεία παραθέτω εδώ υπό τύπον αναλυτικού άρθρου του Καθηγητού-Μηχανικού κ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΠΙΡΗ. Οι λόγοι που το έθεσαν και το διατηρούν σε απομαχία σήμερα δεν χρειάζεται να αναλυθούν και δεν είμαι σε υπεύθυνη θέση να σας ενημερώσω εγώ γι’ αυτούς, αλλά εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους υπευθύνους είμαι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσω προσωπικά. Ως γιατρός, ως δάσκαλος της ιατρικής και ως πολιτικός όμως σας βεβαιώνω ότι η περιοχή των Αθηνών εξακολουθεί να χρειάζεται τις υπηρεσίες νοσοκομείων και μάλιστα μεγέθους και ποιότητος του ΝΙΕΘ.

Δυστυχώς ο θησαυρός αυτός σήμερα όμως ευρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης για να μην σας ειπώ λεηλασίας!

Φοβάμαι ότι όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα οικονομικά της υγείας στην Ελλάδα του Μνημονίου, με την ομογενοποίηση των κλαδικών ασφαλιστικών ταμείων και την γενικότερη κρίση του ναυτιλιακού έργου που επηρεάζει έντονα την ελληνική ναυτιλία λόγω της παγκοσμιοποίησης, το θέμα του ΝΙΕΘ έχει "φύγει" από τα όρια χειρισμού του από την διοίκηση και τα κυβερνητικά όργανα. Εδώ άλλωστε οι αρμοδιότητες υγείας, εργασίας και ναυτιλίας αλληλο-επικαλύπτονται και η απουσία συντονισμού αναιρεί κάθε ιδέα ενεργοποιήσεως του ΝΙΕΘ.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΣ έδωσαν πάντοτε δραστικές λύσεις σε προβλήματα όχι μόνον της ελληνικής ναυτοσύνης αλλά και της ίδιας της ελληνικής πατρίδας οσάκις εκλήθησαν. Για τον λόγο αυτό, σας θέτω υπ’ όψιν το ζήτημα και τονίζω την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ώστε να διασφαλισθεί ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα για τον ελληνικό ναυτικό κόσμο.

 
Top