Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί ο εσωτερικός διχασμός της ΔΗΜΑΡ με φόντο την «προεδρολογία» και τα σενάρια που αφορούν τον Φώτη Κουβέλη ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
Οι αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του κόμματος αλλά και τα «ναι» και τα «όχι» βουλευτών του προκαλούν εσωτερικούς κραδασμούς στις τάξεις του κόμματος, σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου.
Το θέμα της στάσης του κόμματος απέναντι στην προεδρική εκλογή αναμένεται να σκιάσει τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου -θα πραγματοποιηθεί, πιθανόν, αρχές Οκτωβρίου-, καθώς τάσεις αλλά και βουλευτές του κόμματος θα ζητήσουν να αποφασίσουν οι σύνεδροι εάν η ΔΗΜΑΡ θα ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών ή θα επιμείνει σε γενικές θέσεις, όπως πως τα ζητήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθούν στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή όταν ανοίξει και επίσημα η συζήτηση.
Ο Φώτης Κουβέλης, μέχρι στιγμής, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και διαψεύδει ότι έχει δεχθεί πρόταση ή έχει βολιδοσκοπηθεί για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εμμένοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι «το ζήτημα θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και σε συνάρτηση με την πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει και τις ασκούμενες, εκείνης της περιόδου, πολιτικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, στην προχθεσινή κοινή συνεδρίαση της ΕΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Κουβέλης είπε πως «δεν μπορεί προσωπικά να σχολιάσει δημοσιεύματα και δηλώσεις εκπροσώπων άλλων κομμάτων», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται προσωπικά να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος που κινούνται κοντά στον κ. Κουβέλη λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι «μάχιμος πολιτικός» και ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Οπως όλα δείχνουν και με βάση την ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών, το κόμμα φαίνεται να τριχοτομείται, καθώς άλλοι δηλώνουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη, άλλοι είναι ριζικά αντίθετοι και άλλοι μέχρι στιγμής σιωπούν παραπέμποντας στις αποφάσεις του κόμματος.
Η λεγόμενη μεταρρυθμιστική τάση του κόμματος, με τον βουλευτή Σπύρο Λυκούδη συνδέει τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου -ζητάει την αναβολή του- με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα μέλη της ΚΕ που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική τάση ζητούν την επ' αόριστον αναβολή του συνεδρίου, γιατί, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να έχουν γίνει γνωστές οι επίσημες προτάσεις των κομμάτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και θα έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του λεγόμενου δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών, φαίνεται ότι δύο μέχρι στιγμής βουλευτές, η Νίκη Φούντα και ο Σπύρος Λυκούδης, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη, αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Αντιδράσεις
«Να μην έχουμε πρόεδρο υπό προθεσμία»
Στο άλλο άκρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι βουλευτές όπως η Ασημίνα Ξυροτύρη, ο Γιάννης Πανούσης και μάλλον και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει «πολιτική γελοιογραφία ή σχιζοφρένεια» το ενδεχόμενο να είναι ο Φ. Κουβέλης υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει όποιος και να είναι υποψήφιος στην προεδρική εκλογή.
Την πρόθεσή της να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή της και η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία, όπως τόνισε, «αυτή η θέση εκφράζει ένα μεγάλο τμήμα της Δημοκρατικής Αριστεράς». Η Μαρία Ρεπούση και η Μαρία Γιαννακάκη παραπέμπουν στις αποφάσεις των οργάνων, ενώ την ίδια στάση τηρούν και άλλοι βουλευτές όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Θωμάς Ψύρρας.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο και στη συνέχεια να μεταπηδήσει για την Προεδρία», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να έχουμε πρόεδρο υπό προθεσμία».